Horticultorul.ro

ian. 05 2017

Daunatorii Piersicului – Nectarinului: afectarea plantelor

1. Molia vargataa piersicului & nectarinului (Anarsia lineatella)  este o insecta care ataca lastarii tineri ai plantelor de piersic. Molia vargata a lastarilor poate avea pana la 3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva protejata de conon, in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele generatiei a III-a consuma primavara mugurii si lastarii cruzi ai pomilor, acestia se ofilesc, se indoaie si se usuca. Fructele sunt atacate de larvele din generatiile I si II, acestea se coc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella);

2. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)este o insecta polifaga, care ataca numeroase specii de plante si plantele de piersic. Aceasta ierneaza in stadiu de ou de rezistenta in crapaturile scoartei pe trunchi, ramuri sau la baza mugurilor. Prezenta paduchilor verzi pe plante, afecteaza cresterea si fructificarea acestora. Semnele atacului se pot observa primavara, cand paduchele verde colonizeaza partea inferioara a frunzelor de piersic si varfurile lastarilor. Paduchii verzi inteapa si sug sucul celular din organele plantei, deformandu-le.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);

3. Paduchele tigarar al piersicului (Myzus varians) – este un daunator intalnit la plantele de piersic. Paduchele tigarar ataca frunzele de piersic, ducand la gofrarea si mai apoi uscarea acestora;

4. Paduchele brun al piersicului (Brachycaudus schwartzi) – este o insecta intalnita pe plantele de piersic unde afecteaza frunzele si lastarii tineri. Atacul paduchelui brun se poate observa pe frunzele de piersic prin gofrarea acestora. Fructele plantelor afectate prezinta cresteri mici;

5. Molia orientala a fructelor de piersic si nectarin (Cydia molesta)este o insecta deosebit de periculoasa care ataca fructele si lastarii tineri de piersic. Molia orientala ierneaza in stadiu de larva protejata de un cocon matasos in crapaturile scoartei sau pe sol, ea avand pana la 4 generatii pe an. Atacul moliilor orientale asupra piersicilor se observa pe lastarii tineri care se ofilesc, se indoaie si se usuca. Fructele afectate se coc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala a fructelor de piersic (Cydia molesta);

6. Paduchele cenusiu (Hyalopterus pruni) este un daunator periculos si foarte agresiv, care afecteaza si plantele de piersic si nectarin. Paduchele cenusiu ierneaza in stadiu de ou la baza mugurilor, avand intre 12-15 generatii pe an. Afidele cenusii ataca inca de primavara frunzele tinere, colonizand spatele acestora. Larvele si adultii de paduchi cenusii ataca frunzele, lastarii tineri si codita fructelor. Organele plantelor afectate se deformeaza si se inegresc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele cenusiu (Hyalopterus pruni);

7. Viermele prunului (Cydia funebrana)  este o insecta care produce pagube inseminate si in livezile de piersic. Acesta are doua generatii pe an, ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta pomilor. Viermii sapa galerii in fructele de piersic atacate, lasandu-si excrementele in interiorul lor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele prunului (Cydia funebrana);

8. Viermele merelor (Cydia pomonella)este o insecta periculoasa care ataca si plantele de piersic. Viermele merelor ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta copacilor sau in frunzele cazute pe sol. Larvele din generatia I ataca fructele mici (cu diamtetru de 1,5 cm), consumand semintele, apoi trec la un alt fruct. Fructele afectate raman mic si cad. Larvele din generatia a II-a ataca fructele parguite sau coapte, acestea putrezesc usor si devin greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele merelor (Cydia pomonella);

9. Tripsul Californian (Frankliniella occidentalis) este o insecta daunatoare care afecteaza si plantele de piersic. Tripsii colonizeaza si inteapa frunzele, lastarii tineri si florile de piersic. Semnele atacului de trips se pot observa pe frunze prin aparitia unor pete galben-cenusii sau castanii de-a lungul nervurilor frunzelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Tripsul Californian (Frankliniella occidentalis);

10. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)  impreuna cu alti paduchi testosi sunt specii de insecte daunatoare care ataca si plantele de piersic. Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular injectand in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose la plantele tinere conduce la uscarea acestora, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus); 

11. Omida paroasa a stejarului(Lymantria dispar) – este un daunator care ataca mai multe specii de plante (daunator polifag) intalnit si la piersic. Omida paroasa se hraneste cu frunzele plantelor atacate, un atac masiv poate conduce la defolierea totala a acestora;

12. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)– este un daunator polifag raspandit si in culturile de piersic din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an (este o insecta monovoltina) si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase pe frunze in zona de varf a ramurilor. Larvele fluturelui cu abdomenul auriu ataca plantele de piersic prin distrugerea uneori totala a mugurilor si frunzelor, ramanand din ele doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

13. Omida paroasa  a dudului (Hyphantria cunea) – este o insecta polifaga periculoasa intalnita si pe plantele de piersic. Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele ataca frunzele si le consuma fiind pozitionate in general pe partea inferioara a acestora. Un atac masiv de omizi paroase pe piersic poate duce la debilitarea sau chiar uscarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa (Hyphantria cunea);

14. Musculita frunzelor de piersic si nectarin (Dasineura prunicola) este un daunator care afecteaza si plantele de piersic. Daunatorul ierneaza in stadiu de pupa in sol. Primavara (mai) se observa semnele atacului pe frunze (pe partea inferioara), prin aparitia galelor in care sunt prezente larvele de culoare portocalie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Musculita frunzelor de piersic (Dasineura prunicola);

15. Gargarita fructelor (Rhynchites bacchus) este o insecta intalnita si in culturile de piersic. Aceasta ierneaza in stadiu de adult in sol, ea avand 1-2 generatii pe an. Gargarita ataca fructele, frunzele si mugurii la plantele de piersic, care conduce la uscarea mugurilor si a frunzelor. Fructele afectate raman mici si cad premature din pom, gargarita hranindu-se cu semintele lor;

16. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)– este unul dintre cei mai periculosi si mai raspanditi acarieni la plantele. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor de piersic, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. In zonele afectate se pot observa zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor. Frunzele afectate de catre paianjenul rosu comun capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

17.  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha)– este o insecta daunatoare cu o generatie la 3-4 ani. In aceasta perioada,  larvele  ei se regasesc si se hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) carabusului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

18. Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis)este un daunator intalnit si in culturile de piersic, el afectand mai ales pomii tineri. Acesta ierneaza in stadiu de larva, avand o generatie la doi ani. Larvele gandacului negru produc galerii sub scoarta sau radacinile plantei, iar adultii se hranesc cu petiolul frunzelor, lastarii tineri si scoarta ramurilor. Plantele de piersic afectate de gandacul negru prezinta cresteri reduse, sau chiar se pot usca;

19. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus) – este un daunator polifag, larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi, printre care si piersicul. Daunatorul ataca mai ales pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta copacilor. Daunatorul sapa galerii cu diametru de 2 mm in vasele libere care duc seva elaborata, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);

20. Gandacul aramiu al puietilor (Perotis lugubris) – este un daunator intalnit in tara noastra si la plantele de piersic. Acesta ataca mai ales plantele din pepiniere sau cele proaspat plantate. Daunatorul ierneaza in stadiu de larva, pupa sau adult in zona coletului si in radacinile plantei. Larvele se dezvolta sub coaja, acestea rod plantele in zona coletului, ducand la uscarea acestora. Gandacii aramii rod petiolul frunzelor si lastarii tineri conducand la defolierea plantelor afectate.

21. Cotarul verde la piersic (Operophtera brumata sin. Cheimatobia brumata)– este un daunator important si periculos intalnit si la plantele de piersic. La noi in tara are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cotarul verde (Operophtera brumata).

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Piersicului – Nectarinului: afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii