sept. 08 2024

Altoirea Prunului in Verde in T (prin oculatie): vara-toamna

Denumire metoda de altoire: altoirea prunului in T, altoirea prin oculatie a prunului, altoirea in ochi dormind a prunului (daca se executa in perioada 15 iulie-20 septembrie).

Altoirea este o metoda de inmultire vegetativa a soiurilor valoroase de prun, iar altoirea in T (prin oculatie) este metoda cel mai frecvent folosita in marile pepiniere.

Altoirea (prinderea) este posibila datorita „calusului” (tesut care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu” (Vezi fig).

Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  viguros, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi de prun cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra sau dorim sa il inmultim in masa (Tuleu timpuriu, Tuleu gras, Stanley,  etc.).

Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).

 

MATERIALE SI UNELTE NECESARE la ALTOIREA IN T

♦  unelte: foarfeca horticolabriceagul de altoit universal  sau briceagul de altoit oculator

Fig. 1 Altoirea Prunului in Verde in T,  A – briceagul de altoit oculator si B – briceagul de altoit universal

♦  materiale pentru legat – se poate utiliza cu succes na din variantele propuse: banda pentru altoit; bandă electroizolatoare de 15 mm latime; banda izolatoare – preferabil o banda de izolatii electrice de 19 mm  taiata pe jumatate la latimea de 9,5 mm (Vezi fig.); folie de ambatat  „folie stretch”  (taiata dintr-o rola la latimea de 1,5 cm).

Fig. 2 Altoirea Prunului in Verde in T, banda de izolatii electrice de 19 mm  taiata pe jumatate (lata de 9,5 mm)

 

VARIANTE DE PORTALTOI PENTRU PRUN

Portaltoii prunului sunt diversi, exista si portaltoi obtinuti prin selectie (acestia se folosesc in pepiniere). Cele mai la indemana specii de portaltoi sunt cele care cresc fie spontan din samanta (franc), dar exista si portaltoi vegetativi (se obtin prin marcotaj si/sau butasire).

 

Portaltoi din Samanta / portaltoi generativi (franc): Specii principale Prunul European (Prunus domestica);  Corcodusul-Mirobolanul (Prunus cerasifera);  Prunul Damson sin. Goldanul, Scoldusul (Prunus insititia); Porumbarul (Prunus spinosa)Alte specii Zarzarul (Prunus armeniaca var. minor)Migdalul (Amygdalus communis)Prunul japonez sin. Prunul chinezesc (Prunus salicina),  Prunul cu foi inguste (Prunus angustifolia), etc.

 

Portaltoi  Vegetativi (se inmulteste prin marcotaj si/sau butasire): Otesani 8 (Prunus domestica ‚Otesani 8’)BN4KR (Prunus cerasifera ‚ BN4KR’), MIROBOLAN DWARF (Prunus cerasifera ‚Mirobolan DWARF’), MIROBOLAN C5 (Prunus cerasifera ‚Mirobolan C5’), Saint Julian A (Prunus insititia ‚ Saint Julian A’), Pixy  originar din Anglia, etc.

 

ALTOIREA PRUNULUI  IN T (altoirea in ochi dormind, altoirea prin oculatie)

Numele de altoirea in T vine de la taietura ce se face in scoarta portaltoiului, sub forma literei T.

Altoirea in T  este o metoda rapida, eficienta si foarte des utilizata in pepiniere. Altoirea in T  (denumita si altoirea prin oculatie), se aplica in pomicultura sub mai multe forme, una din ele este altoirea in ochi dormind (cand se executa, vara-toamna in perioada 15 iulie-20 septembrie).

 

Pregatirea portaltoiului „portaltoaiele”:

La aceasta netoda de altoire se pot folosii si portaltoi cu diametre mici, de pana la 1 cm (puieti ce au doar 1 an).

Altoirea in T se face in plin seson de vegetatie “crestere activa a plantelor”, teoretic daca portaltoi sunt irigati nu exista impedimentul ca coaja/scoarta portaltoiului sa nu se desprinada cu usurinta.

Cu doua saptanami inainte de altoire vom verifica daca coaja/scoarta portaltoiului se desprinde cu usurinta, daca nu se desprinde, vom lua masuri ce presupun: udarea portaltoiului si ciupirea varfului portaltoiului “se rup cu unghiile (ciupesc) cresterile din varf”.

Inainte de altoire suprafata portaltoiului se va curata de praf/mizerie cu ajutandu-ne de o carpa uscata.

Fig. 3 Altoirea Prunului in Verde in T, se curata de mizerie zona pentru altoit

Altoirea in ochi dormind (perioada de altoire si momentul altoirii):

Perioada de altoire in T (altoirea in ochi dormind, altoirea prin oculatie) la prun este august – 10  septembrie.

Momentul ideal din zi este dimineata pana in ora 10.30 si dupa amiaza (dupa ora 16.30), in zilele cu nebulozitate (noroase) putem lucra pe toata perioada zilei.

 

Pregatirea ramurilor altoi „altoaie”:

♦  se aleg ramuri altoi din anul in curs (crestere anuala) bine dezvoltate cu dimensiuni intre 40 si 70 cm lungime;

Fig. 4 Altoirea Prunului in Verde in T, recoltare de ramuri altoi

♦  ramurile altoi trebuie sa fie lemnificate (se folosesc ramuri din anul in curs)  iar mugurii de pe acestea – vegetativi si bine dezvoltati;

♦  ramurile altoi in sectiune transversala vor avea forma rotunda;

♦  ramurile altoi nu trebuie sa prezinte lastari anticiparti (lastari ce apar in acelasi sezon de vegetatie – pe ramurile din acel sezon);

♦  ideal este sa utilizam ramuri altoi cu grosimea de 5-9 mm ce prezinta la ochiul ales pentru altoire – muguri vegetativi laterali  sanatosi si viabili; ca si tip de ramuri: ramurile lacome (ramuri lungi vegetative „poarta doar muguri vegetativi” – acestea iau nastere din muguri dorminzi in urma taierilor de regenerare/taierilor mai severe; au pozitie verticala si aspect general de „antene”) sunt ideale; ramura smicea;  ramura lunga (alegem doar porțiuni cu muguri vegetativi); obligatoriu cu muguri vegetativi laterali  intrucat dintr-un mugure vegetativ iau naștere un lastar/rozeta de frunze;

♦  frunzele de pe ramurile altoi se fasoneaza (scurteaza) cu foarfeca/briceagul – la petiol (codita), de circa 0,5-1 cm, Vezi fig.;

Fig. 5 Altoirea Prunului in Verde in T, fasonarea petiolului frunzelor

♦  recoltarea ramurilor altoi se face dimineata devreme;

♦  varful insuficient lemnificat (semilemnificat, erbaceu) al ramurilor altoi nu se utilizeaza;

♦  pastrarea ramurilor altoi de la recoltare la altoire (cateva ore) se face la umbra intr-o galeata cu apa (cu cca. 4 cm apa pe fund). In acest mod ramurile altoi se pot pastra cca. 2 zile.

Fig. 6 Altoirea Prunului in Verde in T, pastrarea ramurilor altoi intr-o galeata cu apa

 

Incepem altoirea cu portaltoiul:

–        se alege locul de pe portaltoi unde vom face altoirea: in primii 4-6 cm deasupra coletului la portaltoii din samanta (generativi) si la 9-15 cm deasupra coletului la  portaltoii vegetativi. In zona de altoire a portaltoiului pe 10-20 cm se elimina cu grija frunzele si eventuali lastari, dupa care se sterge/curata cu o carpa pentru a elimina eventualele urme de praf;

–        se executa intai, incizia transversala  pe portaltoi (Vezi fig.), aceasta poate avea si o forma usor curbata (ajuta la introducerea mai usoara a scutisorului altoi).  Incizia se face pana la lemn, cu ajutorul varfului briceagului de altoit (briceagul universal sau briceagul oculator);

Fig. 7 Altoirea Prunului in Verde in T, incizia transversala  pe portaltoi

–        incizia longitudinala se face sub cea transversala, se pleaca de sub aceasta la 3-4 cm, si se taie pana o intalneste pe cea transversala, Vezi fig.;

Fig. 8 Altoirea Prunului in Verde in T, incizia longitudinala pe portaltoi

–        se foloseste spatula briceagului de altoit pentru desprinderea scoartei pe ambele parti ale inciziei longitudinale – de sus pana jos Vezi fig.

Fig. 9 Altoirea Prunului in Verde in T, desprinderea scoartei pe ambele parti ale inciziei longitudinale

 

Realizarea scutisorului altoi:

–        se ia ramura altoi (se folosesc ramuri din anul in curs)  si se face taietura de desprindere pornind de la 1,5 cm sub mugure si ne oprim dupa ce trecem de centrul mugurelui Vezi fig. Taietura se face astfel incat sa avem o suprafata mare de cambiu (Vezi fig.) si o mica suprafata de lemn (sub mugure) Vezi fig.

Fig. 10 Altoirea Prunului in Verde in T, realizarea scutisorului altoi

–        taietura finala presupune desprinderea efectiva a scutisorului. Se incepe de deasupra mugurelui si merge pana ce o intalneste pe prima, Vezi fig. Scutisorul detasat trebuie sa aiba forma din Vezi fig. Se lasa pe scutisor o parte din petiol (codita frunzei) lunga de 0,5-1 cm  (aceasta va indica daca s-a prins sau nu altoiul vostru), Vezi fig.

Fig. 11 Altoirea Prunului in Verde in T, realizarea scutisorului altoi

Introducerea scutisorului in incizia facuta pe portaltoi se face cu ajutorul spatulei briceagului de altoit, Vezi fig., astfel incat ochiul sa se pozitioneze la jumatatea inciziei longitudinale.  Dupa introducere se preseaza  laturile inciziei pentru a realiza un contact cat mai bun intre altoi si portaltoi. Excesul din scutisor care trece de incizia transversala se elimina cu briceagul la nivelul inciziei transversale (Vezi fig).

Fig. 12 Altoirea Prunului in Verde in T, introducerea scutisorului in incizia facuta pe portaltoi

Legarea se poate face cu: banda de altoit; bandă electroizolatoare de 10-15 mm latime; banda izolatoare (preferabil o banda de izolatii electrice de 19 mm  taiata pe jumatate si lunga cam de 20 cm) cu latimea de 10 mm; cu folie de ambatat  „folie stretch”  (taiata dintr-o rola la latimea de 1,5 cm). Se incepe legarea cu zona de deasupra mugurelui fix peste taietura transversala si se finalizeaza cu zona de sub mugure, Vezi fig.

 

INGRIJIREA  DUPA  ALTOIRE

♦  verificarea prinderii altoiului se face la 2-3 saptamani de la altoire – apasand usor cu degetul pe petiol (codita), daca aceasta cade usor – altoiul s-a prins. Daca codita nu se desprinde si este uscata – altoiul nu s-a prins si reluam altoirea in alta zona;

♦  in primavara anului urmator se poate indeparta banda cu care am efectuat legarea;

♦  primavara urmatoare se va reteza tulpina portaltoiului (pomului atoit)  la 12-14 cm deasupa ochiului altoi – pe cep se aplica mastic, iar toti ochii aflati deasupa punctului de altoire se vor orbi, Vezi fig. Acest lucru va stimula pornirea in vegetatie a mugurelui altoi.

♦  cepul de 12-14 cm, aflat deasupra zonei altoite se va utiliza la legarea (palisarea) lastarului pornit din altoi cand acesta ajunge la 10-15 cm inaltime, prin legarea sub forma de opt culcat pe cep cu furtun garou din vinil;

♦  se vor indeparta pe masura ce apar orice lastari porniti din portaltoi (plivitul salbaticului);

♦  in intervalul iulie – 10 august cand lastarul altoi este deja bine dezvoltat si lignificat, putem elimina cepul folosit la palisare (legare) prin taiere cu foarfeca horticola si aplicarea de mastic pe rana, Vezi fig.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

Fig. 13 Altoirea Prunului in Verde in T, prun altoit

Fig. 14 Altoirea Prunului in Verde in T, ingrijirea dupa altoire

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea Prunului in Verde in T (prin oculatie): vara-toamna

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii