ian. 02 2025

Taierea la Piersic: de fructificare, intretinere

Taierea de Intretinere / Fructificare / Rodire / Productie in uscat (in perioada de repaus vegetativ – BBCH00) la piersic si nectarin se efectueaza obligatoriu anual, in gradini si livezi. In livezile mari taierea incepe inca din toamna (imediat dupa caderea frunzelor)  si se desfasoara in intervalul  Noiembrie – inceput de Martie (ranile peste 1 cm se vor sigila obligatoriu cu mastic cicatrizant), la pomii care au intrat pe rod. Totusi, daca nu sunteti presati de timp, incercati sa amanati taierile spre finele iernii-primavara.

Momentul considerat ideal/optim pentru  taierile in uscat la piersic se gaseste in intervalul: 15-20 Februarie – Martie si fenofaza BBCH 00 (solzii sunt foarte apropiați, solzii sunt de culoare maro-inchis). Taierile trebuie finalizate inainte de fenofaza BBCH 01 (dezmugurit – mugurii sunt umflati).

Taierile se efectueaza atunci cand temperaturile exterioare o permit (peste 5⁰C), lipsa precipitatii, lipsa vant.

 

Rolul taierilor de rodire in uscat la piersic este acela de a:

– ramane in parametri tipului de coroana ales;

– mentine semischeletul (elemente provizorii ale coroanei purtatoare de ramuri de rod) si ramurile de rod cat mai aproape si uniform distribuite pe sarpante  (ramuri permanente de schelet, ramificatii de ordinul I, brate) si subsarpante (ramificatii de schelet permanente, de ordinul II, III);

– norma rodul (mugurii de rod) pe pom si implicit, alaturi de alte metode, acela de a norma productia;

– asigura o expunere cat mai buna la lumina a lastarilor, fructelor, frunzelor;

– asigura o cat mai buna circulatie a aerului la nivelul coroanei;

– prevenii o eventuala intrare prea rapida in declin „apoplexia piersicului”;

– asigura o recolta de calitate cu fructe mari, care isi ating potentialul genetic;

– prevenii extinderea coroanelor dincolo de parametri proiectați;

– prevenii deplasarea rapida a rodului spre partea superioara a coronamentului si degarnisire la baza a sarpantelor si subsarpantelor. Fenomen frecvent si ireversibil la piersic;

– stabilii un echilibru intre partea aeriana (coroana) si cea subterana (sistemul radicular);

– stabilirea unui echilibru intre fructificatie si coroana pomului (tulpina, sarpante, subsarpante, semischelet, ramurile de rod, etc.) care trebuie sa sustina greutatea rodului fara a exista riscul de: rupere, despicare, torsionare, frangere, etc.;

– de a asigura in coronament ramuri mixte suficiente si uniform distribuite pe schelet (sarpante, subsarpante) si   semischelet;

– este bine de stiut ca: taierile echilibrate, rarirea fructelor, fertilizarea echilibrata, irigarea si combaterea bolilor pot asigura in coronament aparitia se dezvoltarea la dimensiuni optime a valoroaselor ramuri mixte.

 

Echipamente si materiale necesare pentru taiere:  foarfeca horticola (poate fi manuala, electrica, etc.), foarfeci pentru ramuri groase, foarfeca pentru taiat la inaltime (poate fi telescopica, manuala, electrica, etc.), fierastraul pomicol, scari, platforme pentru recoltat si taiat pomi, mastic cicatrizant pentru sigilat rani, furtun garou din vinil pentru legat pomi, etc.

 

Recomandari pentru Taierile de Intretinere – Fructificare – Rodire -Productie la Piersic

♦  Piersicul este singura specie de pomi ale cărui ramuri de rod – odata ce au fructificat, urmeaza sa se usuce (ramurile de rod fructifica o singura data, traiesc/se mentin pe pom, cel mult 1-2 ani). Din acest motiv, după fructificare, prin taierile in uscat, ramurile care au fructificat se suprima la inel (EN-Branch collar, inelul de ingrosare de la baza ramuri, inelul contine substante de rezerva, iar zona este puternic generatoare si ajuta la calusarea/cicatrizarea rapida) din coronament;

♦  Prin taieri vom pastra in parametri tipului / formei de coroana (forma arhitectonica de taiere) ales la piersic astfel:

– in sistemul extensiv „clasic”: Vas întârziat, Vas ameliorat (vas American), etc.;

– in sistemul intensiv: Cordon vertical (Pillar), Palmeta neetajata, Palmeta simpla, U simplu, Fus subțire, etc.;

♦  Inainte de inceperea taierilor la piersic este obligatoriu sa cunoastem:

–  ramurile  de rod  principale ‘tipice’: ramuri mixte, ramuri lungi si,

–  ramurile de rod secundare ‘atipice’: ramura salba (ramura șifon), ramura buchet (buchete de mai);

♦  Utila este si cunoașterea mugurilor de rod la piersic;

♦  Daca in pom predomina ramuri de rod de slaba calitate (salbe, buchete), este semn de debilitare si se impune obligatoriu o taiere mai severa (reducerea drastica a rodului) si lucrari ca: rarirea fructelor, fertilizarea echilibrata, irigarea si combaterea bolilor si daunatorilor;

♦  Taierile de intretinere la piersic se incep cu aducerea/mentinerea coroanei la forma si dimensiunile proiectate (latime/grosime, lungime si inaltime; diametru), se procedeaza la scurtarea ramurilor de semischelet care micsoreaza spatiul dintre randuri, de asemenea se vor reduce si ramurile de semischelet care cresc excesiv inaltimea pomului. Scurtarea semischeletului se face deasupra unei ramuri mixte;

♦  Se are in vedere ca sarpantele, subsarpantele, si semischeletul sa fie uniform garnisite (din 20-25 in 20-25 cm) cu ramuri de rod de tip mixte si lungi;  sau in lipsa acestora se pot pastra si celelalte cu potential productiv cum ar fi salba, buchet (din 10-15 in 10-15 cm) – si acestea vor forma fructe, dar mai mici;

♦  Ramurile mixte preferate, sunt cele de vigoare mijlocie de 0,6-0,7 m (daca sunt prea scurte vor forma fructe mici), acestea nu se scurteaza. Ramurile mixte  viguroase sunt optiunea a doua si acestea se pot scurta, astfel incat sa aiba minim 0,6-0,7 m lungime. La final, dupa rarirea fructelor, o ramura mixta va hrani pana la maximum 3-5 fructe (in functie de vigoare) uniform distribuite;

♦  Ramurile mixte de vigoare slaba (sub 40 cm), este de preferat sa fie scurtate la cep de 3-4 grupe de muguri (noduri);

♦  Este de preferat ca unele ramuri mixte de 1 an, prea dese, sa nu fie suprimate de la baza la inel, ci se vor scurta la cep de 2-3 noduri (grupe de muguri), din care vor aparea noi ramuri de rod;

♦  Din ramurile lungi prezente in zona de varf a subsarpantelor/sarpantelor/semischeletului (la periferia coroanei) se alege 1-2, cu pozitie oblica, preferabil orientata pe directia randului, care se si scurteaza (caca este cazul) cu 1/3;

♦  Este de asemenea de preferat ca ramurile pastrate pentru fructificare, sa aiba o pozitie cat mai laterala pe ramura purtatoare;

♦  Ramurile uscate, debile, ranite, cioturi uscate, anuale concurente, anuale sub brate se elimina de la baza (prin taiere la inel);

♦ In general, in urma taierilor in functie de forma de coroana (forma arhitectonica de taiere) aleasa vom pastra la:

–  Cordon vertical (30 ramuri mixte/pom matur),

–  Palmeta simpla (60 ramuri mixte/pom matur),

–  Vas întârziat si  Vas ameliorat (100-140 ramuri mixte/pom matur);

 

♦  In situatia unor  geruri excesive, cand mugurii floriferi au degerat/murit, ramurile mixte vor fi eliminate sau scurtate la cep de 3 grupe de muguri (noduri). Mugurii vegetativi sunt ceva mai rezistenti la geruri/inghet;

♦  In urma taierilor un piersic pierde in general pana la 2/3 din ramurile de rod.

 

Taierea de Fructificare Moderna (taierea lunga – cu ramuri mixte)

♦  Ramurile mixte prezente pe semischelet, sarpante, subsarpante, se pastreaza din 20-25 cm, nu se scurteaza;

♦  cand nu sunt suficiente ramuri mixte  se pot pastra din 10-15 cm in 10-15 cm  si celelalte ramuri de rod cu potential productiv cum ar fi salba (din 15 in 15 cm), buchet (din 10 in 10 cm) – si acestea vor forma fructe, dar mai mici;

♦  Ramurile mixte (de 2 ani) care au rodit, se suprima de la baza. Prin exceptie cand nu avem suficinte ramuri  mixte pe pom, vom scurta ramurile mixte de 2 ani deasupra eventualelor ramurilor mixte prezente la baza acestora (daca acestea exista);

 

Taierea de Fructificare Clasica (taierea scurta)

Aceasta metoda are ca principiu taierea Guyot (cep si coarda) de la vita de vie.

♦  Distribuite uniform (din 20-25 in 20-25 cm) pe schelet (sarpante, subsarpante), semischelet ramurile mixte:

o parte ramuri miste normale (de 0,6-0,7 cm) care nu se scurteaza, ramurile mixte viguroase se pot scurta (la 0,6-0,7 m, cca, 6-7 grupe de muguri);

cealalta parte din ramurile mixte se va scurta la cep de 2-3 noduri/grupe de muguri, care va evolua in 2-3 ramuri mixte, sub forma verigilor de rod;

 

♦  cand nu sunt suficiente ramuri mixte  pe pom se pot pastra din 10-15 cm in 10-15 cm  si celelalte ramuri de rod cu potențial productiv cum ar fi salba  (din 15 in 15 cm), buchet (din 10 in 10 cm) – si acestea vor forma fructe, dar mai mici;

♦  intrucat metoda este greoaie (necesita mai multa forta de munca) si are multe dezavantaje (produce rânirea excesiva a pomilor; fructele din vetrele de rod cresc adesea umbrite, sunt mai mici, fara culoare, cu o intensitate a aromei slaba), este recomandata doar pomilor degarnisiti, imbatraniti, intrati in declin.

 

Atentie !!!

Indiferent de taierea aplicata, este recomandata obligatoriu rarirea fructelor la piersic si nectarin;

Este obligatoriu ca toate ranile de peste 1 cm, sa fie sigilate cu mastic cicatrizant de taiat, intrucat piersicul dezvolta frecvent clei (gomoze);

Imediat  dupa taierea pomilor se va efectua un tratament cu produse cuprice (stropirea albastra).

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea la Piersic: de fructificare, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii