sept. 13 2018

Sauvignon Blanc – soi pentru vinuri albe superioare

Denumire soi vita de vie: Sauvignon, Sauvignon Blanc, Blancfumé, Puinéchou,   Sauvignon  fumé, Sauvignon jaune, Feigentraube (Germania), Muskat-Silvaner (Austria), Fumé Blanc (SUA), Gros Sauvignon

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Sauvignon Blanc’

Se intalnesc doua biotopuri: Petit Sauvignon si Gros Sauvignon

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe superioare.

Origine: soiul Sauvignon Blanc   este un soi originar din Franta, regiunea Bordeaux.

Utilizare: Sauvignon Blanc este un soi de struguri albi pentru  vinuri albe de calitate superioara.

Raspandire: Sauvignon Blanc   se cultiva in podgorii ca Dragasani, Dealu Mare, Tarnave, Mulfatlar.

 

Descriere/Identificare  soi:

–  floarea este hermafrodita normala;

frunza de Sauvignon Blanc   este de marime mijlocie, lata, rotunjita, pentalobata, de culoare verde-inchis, ondulata, scamoasa. Sinusul petiolar este deschis in forma de lira. Dintii sunt mici, au baza latita si laturile tesite. Petiolul este mai scurt decat decat nervura mediana.

– strugurele de Sauvignon Blanc   este compact,  cilindric, mic, biaripat. Greutatea medie a strugurelui este de 200 grame.

– bobul are in medie 1,4 g (bob mic), forma este sferica. Pielita este verde-galbuie, groasa. Miezul este zemos, fara aroma cu gust echilibrat;

–   soi de vigoare mijlocie-mare;

–   perioada de vegetatie este mijlocie (165-180 zile).

Conditii de crestere/cultivare pentru Sauvignon Blanc:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor;

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -18º…-22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Sauvignon Blanc.  Este un soi cu toleranta moderata la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Sauvignon Blanc   variaza  intre 7-15 tone la hectar in functie an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este in epocile V-VI   si are loc in perioada 20.IX-10.X.

– continutul de zaharuri: Sauvignon Blanc   poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (170-250 g/l). Aciditatea inregistreaza valori ridicate 4 – 7 g /litru;

Strugurii

Strugurele soiului Sauvignon Blanc   se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe de calitate superioara.

Vinul si Distilatele din vin

  1. Vinurile obtinute din Sauvignon Blanc   sunt vinuri albe de calitate superioara;
  2. Sauvignon Blanc   se poate vinifica pentru obtinerea de vinuri seci, demiseci sau dulci.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Boli si Daunatori:

Daunatori:

  • Viespea strugurilor (Vespa germanica);
  • Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice.

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Fig. 1 Sauvignon blanc – soi de vita de vie pentru vinuri albe superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sauvignon Blanc – soi pentru vinuri albe superioare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii