Horticultorul.ro

nov. 17 2018

Soiurile de strugurii de masa rosii, roz, violet, albastrui

Soiurile de strugurii de masa rosii, violet, albastrui (rosu, roz, rosu-gri, rosu-inchis-violet, rosu-negru „rosu-inchis”, rosu-deschis, rosu-violaceu, albastru-negru). Acestea au pielita aderenta la pulpa si pot fi cu gust/aroma: franc „fara aroma”; muscat „tamaios”;  foxat; ierbaceu; de coarna. Pulpa strugurilor de masa poate fi: semi-zemoasa „mijlocie”; semicrocanta „tare”; crocanta „carnoasa – foate tare”; carnoasa-moale si preferabil neaderenta la samburi (semintele trebuie sa fie putine si usor de separat).

Pentru cultivarea in gradina/gospodarie este important faptul ca unele soiuri „soiurile mixte” indeplinesc si cerintele necesare obținerii unui vin de consum curent.

Ca si recomandare pentru a acoperii un interval de recoltare cat mai lung „esalonarea productiei” (in care sa beneficiem de struguri de masa din gradina) este bine sa plantam soiuri de vite de vie  cuprinse in toate cele 7 epoci de maturare.

Red Globe  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare roz la rosu-inchis, gust/aroma franc „fara aroma-fad”, greutatea medie a strugurelui 550-750 g, acumuleaza 145-155 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 15-17 tone, tara de origine SUA (California). Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Soi cu perioada lunga de pastrare in depozit, extrem de raspandit in cultura in intreaga lume.

Roz Romanesc – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare roz pana la rosu, pielita mijlociu de groasa, gustul dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”, miez semicrocant – suculent, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 24 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca VII  (15 – 30 Octombrie).

Cardinal  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu:  pielita este subtire de culoare rosie-violacee, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 130 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 20 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-28 august).

Chasselas Roz  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa  cu:  pielita de culoare roz-liliachie, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  aroma/gust echilibrat si  franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 300 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 – 31 august).

Transilvania – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), pielita groasa, gustul/aroma de muscat „tamaios”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III-IV  (16 August – 15 Septembrie).

Gelu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita groasa de culoare violet-albastru, gust/aroma franc „fara aroma”,  miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 320 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 August).

Muscat de Adda – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra si groasa, are gustul/aroma slaba de muscat „tamaios” sau franc „fara aroma”, miezul este crocant „carnos” de culoare vanat-inchis, greutate medie a unui strugure 240 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14-17 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (7-30 septembrie).

Coarna neagra selectionata – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare de la rosu-vanat la neagra, gustul/aroma este cu aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 360 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca VI-VII (01 octombrie – 31 octombrie).

Cetatuia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare negru-deschis, pielita groasa, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 August).

Azur – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare albastru-azur pana la negru, miez crocant „carnos”, gustul/aroma este cu aroma delicata de coarna, strugurii au in medie 260 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (01-15 Septembrie).

Timpuriu de Pietroasa– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-albastruie, pielita subtire, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g,  acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (1-15 August).

Splendid – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita este groasa de culoare roz pana la rosu-violaceu, miez semicrocant, pielita groasa, gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 350 g,  acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III-IV (16 August -15 Septembrie).

Tamina – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita este rosie-violacee, miez crocant „carnos”, gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”,  strugurii au in medie 480 g,  acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 24 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V-VI (16 Septembrie -5 Octombrie).

Napoca – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, pielita groasa, miez semi-crocant, gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 August).

Somesan – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-inchis, de grosime – mijlocie; miez crocant „carnos”,  gustul/aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III-IV (16 August -15 Septembrie).

Muscat de Hamburg  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), aroma de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a strugurelui 260 g, pielita este subtire, acumuleaza 160-200 g/l zaharuri, este un soi mixt (struguri de masa si struguri de consum curent), productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Anglia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-VI (1 septembrie-15 octombrie).

Moldova – este un soi de vita de vie de tip hibrid inobilat „artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, pielita groasa si aderenta la miez, miez crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”,  strugurii au in medie 300-400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 18 tone, tara de origine Republica Moldova. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile VI-VII (01-31 Octombrie).

Crimson seedless: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. viniferafara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosie-purpurie, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 500 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 17-20 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Soi cu perioada lunga de pastrare in depozit.

Calina – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare roz, miezul este zemos, aroma/gust  franc franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III-IV (16 August -15 Septembrie).

Otilia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. viniferafara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”,  greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01-15 august).

Sultanina neagra „Kismis negru”: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, miezul este crocant „carnos”, gust dulce si aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300-450 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 11 tone, tara de origine Azerbaidjan. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 august).

Fig. 1 Soiurile de strugurii de masa rosii  „Red Globe”

Fig. 2 Soiurile de strugurii de masa rosii  „Cardinal”

Fig. 3 Soiurile de strugurii de masa roz  „Chasselas Roz”

Fig. 4 Soiurile de strugurii de masa rosii „Tamina”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiurile de strugurii de masa rosii, roz, violet, albastrui

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii