sept. 18 2022
Oporto – soi de vita de vie pentru vinuri rosii
Denumire soi vita de vie: Oporto sinonim cu: Blauer Portugieser, Portugal, Portugais bleu, Portugiser, Badener.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Oporto’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri roșii superioare sau vinuri de consum curent
Origine: soiul Oporto se presupune ca isi are originea in probabil in Austria sau Portugalia. Datorita calităților sale este azi cultivat de către: Austria (470 ha), Germania (4500 ha), Cehia, Slovenia, Croația, Ungaria.
Parintii: probabil a fost o încrucișare intre Sbulzina x Sylvaner.
Utilizare: Oporto este un soi de struguri pentru – vinuri rosii de calitate superioara; vinuri rosii de consum curet.
Raspandire: Oporto se cultiva cu rezultate bune in Romania in Transilvania, Banat, Moldova (Odobesti, Husi).
Descriere/Identificare soi:
– floarea de Oporto este hermafrodita-normala.
– frunza la Oporto este de 18-21 cm lungime si 16-18 cm lățime; cu limbul ușor gofrat, are 3-5 lobi; culoare verde – închis, îndoita sub forma de jgheab spre nervura principala de pe partea superioara; pețiolul este adesea mai scurt decât nervura principala si poate avea cca 11-16 cm.
– strugurele de Oporto este de forma cilindro-conica, uneori aripat, de cca. 11-15 cm lungime, codita este de 3-6 cm lignificata la maturitate. Greutatea medie a strugurelui de Oporto este de 130-230 grame;
– bobul de Oporto este sferic de cca. 1,3 cm in diametru. Pielita este de grosime mijlocie, elastica, de culoare neagra-albăstruie acoperita cu un strat fin de pruina. Miezul este zemos, fără aroma;
– Oporto este un soi de vigoare mijlocie;
– Oporto are o perioada scurta de vegetație: 150-160 zile pana la maturarea strugurilor.
Conditii de crestere/cultivare
– cultivarea lui Oporto presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) mai reduse.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori ecologici limitativi:
– temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C, conduc la înghețul vitelor soiului Oporto;
– Oporto este un soi ce tolereaza seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea.
Agrotehnica aplicata soiului:
Oporto nu tolereaza o incarcatura mare de rod/butuc.
Tăierea la Oporto va fi de tip mixta (cu verigi de rod), iar fiecare feriga de rod va avea coarde de 10-12 ochi.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Oporto este de 10-20 tone la hectar, in funcție de zona de cultura, dar si de agrotehnica adecvata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in: Epoca III (16-31 August, in aceiași perioada cu Chasselas) sau in Epoca IV (10-15 septembrie);
– continutul de zaharuri: Oporto poate sa acumuleze cantitati de zaharuri de 190-220 g/l, iar la supracoacere 250 g/l;
– aciditatea totala in must este de cca. 3,4 g/litru.
Vinul
Vinul obtinut din Oporto este un vin rosu de calitate superioara sau vin rosu de consum curent (in functie de cantitatea de zaharuri la recoltare), culoarea este rubinie, gustul este catifelat si armonios echilibrat. Aplicând metode diferite de vinificare soiul Oporto se poarte vinifica singur sau in cupaj (amestec) cu alte soiuri cu aciditate mai ridicata.
Inmultire: soiul se înmulțește prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
- Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte.
- Viespea strugurilor (Vespa germanica), etc.
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi), etc.
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana), etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Oporto – soi de vita de vie pentru vinuri rosii