sept. 18 2022

Oporto – soi de vita de vie pentru vinuri rosii

Denumire soi vita de vie: Oporto sinonim cu: Blauer Portugieser, Portugal, Portugais bleu, Portugiser, Badener.

Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Oporto’

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri roșii superioare sau vinuri de consum curent

Origine: soiul Oporto se presupune ca isi are originea in probabil in Austria sau Portugalia. Datorita calităților sale este azi cultivat de către: Austria (470  ha),  Germania (4500 ha), Cehia, Slovenia, Croația, Ungaria.

Parintii: probabil a fost o încrucișare intre Sbulzina x Sylvaner.

Utilizare: Oporto este un soi de struguri pentru – vinuri rosii de calitate superioaravinuri rosii de consum curet.

Raspandire: Oporto se cultiva cu rezultate bune in Romania  in Transilvania, Banat, Moldova (Odobesti, Husi).

Descriere/Identificare soi:

– floarea  de Oporto este hermafrodita-normala.

frunza la Oporto este  de 18-21 cm lungime si 16-18 cm lățime; cu limbul ușor gofrat, are 3-5 lobi; culoare verde – închis, îndoita sub forma de jgheab spre nervura principala de pe partea superioara; pețiolul este adesea mai scurt decât nervura principala si poate avea cca 11-16 cm.

– strugurele de Oporto  este de forma cilindro-conica, uneori aripat, de cca. 11-15 cm lungime, codita este de 3-6 cm lignificata la maturitate. Greutatea medie a strugurelui de Oporto este de 130-230 grame;

– bobul de Oporto este sferic de cca. 1,3 cm in diametru. Pielita este de grosime mijlocie, elastica, de culoare neagra-albăstruie acoperita cu un strat fin de pruina. Miezul este zemos, fără aroma;

–   Oporto  este un soi de vigoare mijlocie;

–   Oporto are o perioada scurta de vegetație: 150-160 zile pana la maturarea strugurilor.

 

Conditii de crestere/cultivare

–        cultivarea lui Oporto  presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) mai reduse.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

 

Factori ecologici limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C, conduc la înghețul vitelor soiului Oporto;

–        Oporto este un soi ce tolereaza seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea.

 

Agrotehnica aplicata soiului:

Oporto  nu tolereaza o incarcatura mare de rod/butuc.

Tăierea la Oporto  va fi de tip mixta (cu verigi de rod), iar fiecare feriga de rod va avea coarde de 10-12 ochi.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Oporto este de 10-20 tone la hectar, in funcție de zona de cultura, dar si de agrotehnica adecvata;

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in:  Epoca III (16-31 August, in aceiași perioada cu  Chasselas) sau in Epoca IV (10-15 septembrie);

– continutul de zaharuri: Oporto poate sa acumuleze cantitati de zaharuri de 190-220 g/l, iar la supracoacere 250 g/l;

– aciditatea totala in must este de cca.  3,4 g/litru.

Vinul

Vinul obtinut din Oporto este un vin rosu de calitate superioara sau vin rosu de consum curent (in functie de cantitatea de zaharuri la recoltare), culoarea este rubinie,  gustul este catifelat si armonios echilibrat. Aplicând metode diferite de vinificare soiul Oporto  se poarte vinifica singur sau   in cupaj (amestec) cu alte soiuri cu aciditate mai ridicata.

Inmultire:  soiul se înmulțește prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Daunatori:

Boli:

Fig. 1 Soiul de vita de vie „Oporto”

Fig. 2 Soiul de vita de vie „Oporto”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Oporto – soi de vita de vie pentru vinuri rosii

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii