dec. 09 2016

Daunatorii Parului: afectarea pomilor, combatere

daunatorii-parului-afectarea-pomilor_150

Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Soiurile de Par (Pyrus communis) cultivate in  gradini si livezi / plantatii  !!!

1. Puricele melifer al parului (Psylla pyri) este un daunator periculos in livezile de par, atacurile puternice pot conduce la uscarea in masa a pomilor. Puricele melifer al parului ierneaza in stadiu de adult sub scoarta pomilor, avand 2-3 generatii pe an. Atacul puricelui melifer este intalnit mai ales la plantele cu vigoare redusa din livezi intensive. Perii atacati prezinta cresteri reduse, plante debile si cu rezistenta scazuta la inghet.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Puricele melifer al parului (Psylla pyri);

2. Viermele perelor (Cydia pomonella)  este o insecta  periculoasa care ataca fructele pomilor cultivati atat in livezi cat si in gardini. Acesta ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta exfoliata a pomilor sau in resturile vegetale de pe sol. Atacul viermilor este vizibil in fructe de pere, unde acesta sapa galerii.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele perelor (Cydia pomonella);

3. Viespea perelor (Hoplocampa brevis) este un daunator intalnit adesea in livezile de par. Viespea perelor are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva in primii centimetrii de sol. Aceasta ataca in stadiu de larva fructele abia formate, care se usucă si cad;

4. Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) – omida  Adoxophyes orana sin. Adoxophyes reticulana  provoaca pagube insemnate la par. Aceast daunator al parului are doua generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva in crăpăturile scoartei sau resturile vegetale de pe sol. Adoxophyes reticulana  ataca frunzele, mugurii si inflorescentele la par primavara. Ele modeleaza frunzele spre interior, lipindu-le cu fire de matase, loc unde acestea se hranesc. Atacul asupra fuctelor consta in consumarea pielitei acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana);

5. Gandacul paros (Epicometis hirta)  este un daunator periculos ce afecteaza plantele de par. Acesta ierneaza in sol in stadiu de adult. Gandacul paros se hraneste cu organele florale (stamine, pistil, petale, etc.), un atac masiv poate duce la o scadere a cantitatii de fructe.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gandacul paros (Epicometis hirta);

6. Plosnita tigrul parului (Stephanitis pyri) este adesea intalnita si in tara noastra in livezile cu peri.  Plosnita parului ierneaza in stadiu de adult in crapaturile scoatei perilor sau in resturile vegetale de pe sol, ea avand doua generatii pe an. Pomul este afectat de atacul adultilor si larvelor de plosnita, care prefera spatele frunzei. In urma atacului pe fata frunzelor se pot observa pete de decolorare de culoare albicioasa;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Plosnita tigrul parului (Stephanitis pyri);

7. Cicada gheboasa a parului (Ceresa bubalus) este un daunator periculos in special pentru perii din pepiniere si livezi tinere. Cicada gheboasa ierneaza in stadiu de ou in ramuri tinere, ea avand o generatie pe an. Femela de Cicada gheboasa ataca ramurile prin efectuarea in scoarta a unor mici taieturi longitudinale, acestea conduc la o stagnare a cresterii si chiar la uscarea plantelor de par afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cicada gheboasa (Ceresa bubalus);

8. Gargarita bobocilor si florilor de par (Anthonomus pomorum)  este un daunator periculos intalnit in livezile de par. Acesta se hraneste cu frunzele, mugurii, bobocii floriferi si florile parului. Gargarita ierneaza in locuri umede si racoroase din crapaturile scoartei, in litiera sau pietre, ea avand o generatie pe an. Atacul gargaritelor are loc in martie-mai, ele se hranesc si se impupeaza in bobocii florali, acestia devin ruginii, dupa care se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita bobocilor si florilor de par (Anthonomus pomorum);

9. Musculita frunzelor de par (Dasineura mali)  este o insecta daunatoare care ataca plantele de par. Aceasta ierneaza in stadiu de pupa in sol, ea avand 3-4 generatii pe an. Atacul larvelor musculitei se observa la frunze care se ruleaza si se decoloreaza. Atacul putermic cauzat de Dasineura mali duce la debilitarea pomilor, diferentierea slaba a mugurilor de rod si slaba maturare a lemnului.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Musculita frunzelor de par (Dasineura mali);

10. Cotarul verde (Operophtera brumata)  – este un daunator important si periculos in culturile de par. La noi in tara are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere de par.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cotarul verde (Operophtera brumata);

11. Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella)  este un daunator intalnit si in culturile de peri. Acesta afecteaza grav masa foliara a plantelor, conducand la defolierea prematura a acestora. In tara noastra minatorul marmorat are 3-4 generatii pe an, el ierneaza in stadiu de pupa in frunzele infestate cazute pe sol. Semnele atacului produse de larve in prima forma se observa pe partea inferioara a frunzelor, cele produse de larve in forma a doua se observa pe ambele parti ale frunzei, frunza devine transparenta si se curbeaza in zona afectata.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella);

12. Molia orientala a fructelor (Cydia molesta)  este o insecta daunatoare, ce afecteaza atat lastarii tineri cat si fructele de par. Molia orientala (Grapholita molesta) poate avea pana la 4 generatii pe an, ea ierneaza in stadiu de larva complet dezvoltata protejata de cocon matasos in crapatruile scoartei  sau pe sol. Atacul asupra lastarilor tineri de peri conduce la ofilirea si uscarea acestora. Perele atacate se coc si cad prematur;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala a fructelor (Cydia molesta);

13. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) impreuna cu alti paduchi testosi sunt specii de insecte daunatoare la par. Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, timp in care isi injecteaza in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose la perii tineri conduce la uscarea plantelor afectate, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);

14. Paduchele testos al parului (Epidiaspis leperii) este o insecta daunatoare intalnita in culturile de par. Acesta are o generatie pe an, el ierneaza in stadiu de femela adult in scoarta perilor. Paduchele testos ataca lastarii, ramurile si tulpinile de par, cauzand exfolierea scoartei;

15. Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum)  este o insecta periculoasa, greu de combatut, care afecteaza culturile de par. Paduchele lanos ierneaza in stadiu de larva pe radacinile sau partile aeriene ale plantei, el avand intre 8-12 generatii pe an. Colonizarea plantei de catre paduchii lanosi se face pe frunze, lastari, tulpini sau radacini, ea se poate observa prin secretiile ceroase ca puful filamentos.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum);

16. Paduchele verde al parului (Aphis pomi)  este o insecta daunatoare periculoasa ce colonizeza plantele de par. Paduchele verde al parului este favorizat de lipsa precipitatiilor si temperaturi ridicate in lunile mai-iulie. Afidele ataca primavara organele crude ale plantei, le inteapa si sug sucul celular. Frunzele atacate se rasucesc de la varf spre petiol, plantele prezinta cresteri slabe si fructe mici.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele verde al parului (Aphis pomi);

17. Paduchele cafeniu-cenusiu al parului (Aphis pyrastri) este o insecta periculoasa pentru culturile de peri. Prezenta afidelor pe  plantele de par afecteaza grav cresterea si fructificarea acestora. Atacul paduchelui cafeniu incepe primavara prin colonizarea frunzelor si varfurile lastarilor, acesta se deformeaza, rasucesc,  ingalbenesc si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele cafeniu-cenusiu al parului (Aphis pyrastri);

18. Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar)  este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante) intalnit si in culturile de par. Aceasta se raspandeste de la o planta la alta cu ajutorul vantului sau a omului. Omida paroasa se hraneste cu frunzele de par, pana la defolierea masiva a plantelor afectate si chiar uscarea acestora;

19. Omida paroasa (Hyphantria cunea)  este o insecta polifaga – periculoasa ce ataca si plantele de par. Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele ataca frunzele de par si le consuma fiind pozitionate in general pe partea inferioara a acestora. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa (Hyphantria cunea); 

20. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)  este un daunator polifag raspandit si in culturile de peri din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase si frunze pe zona de varf a ramurilor de par. Acesta ataca plantele prin distrugerea uneori totala a mugurilor, frunzelor, ramanand doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

21. Acarianul ruginii-eriofid al parului (Epitrimerus pyri) – reprezinta un daunator periculos la par intrucat ataca numeroase organe ale plantei. Acarianul eriofid ierneaza in stadiu de adult in solzii exteriori ai mugurilor, el avand 3-4 generatii pe an.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Acarianul ruginii-eriofid al parului (Epitrimerus pyri);

22. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi)  este printre cei mai periculosi acarieni (paianjeni) la peri, el avand intre 4-8 generatii pe an. Acarianul rosu al pomilor inteapa frunzele si se hraneste cu sucul celular al acestora. El colonizeaza mugurii  (la dezmugurit) si spatele frunzelor (mai ales zona din jurul nervurilor).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi);

23. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)  este cel mai periculos si cel mai raspandit acarian la plantele de par. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor de par, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. In zonele afectate se pot observa zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor, frunzele afectate capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

24. Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella)  este o insecta daunatoare care ataca lastarii si fructele tinere de par. Daunatorul ierneaza in stadiu de larva protejata de un cocon in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele consuma primavara muguri si lastari cruzi, acestia se ofilesc si se usuca. Larvele moliei ataca si fructele de par, care se coc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella);

25. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha)  este o insecta daunatoare cu o generatie la 3-4 ani,  larvele  ei se regasesc si hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) carabusului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor de par.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

26. Gargarita mugurilor, florilor si frunzelor de par (Sciaphobus squalidus) – este un daunator periculos care ataca frunzele, mugurii, bobocii floriferi si coaja ramurilor anuale a plantelor de par.  Aceasta ierneaza in sol in stadiu de adult hibernant, ea avand o generatie la 2 ani. Gargarita ataca in intervalul martie-iunie organele perilor, provocand pagube insemnate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita mugurilor, bobocilor si florilor de par (Sciaphobus squalidus);

27. Gargarita mugurilor de par (Anthonomus pyri) – este un daunator intalnit in culturile de peri din tara noastra. Gargarita mugurilor de par ierneza in stadiu de ou in mugurii de rod, avand o generatie pe an. Adultii si larvele de Anthonomus cinctus ataca diferite organe ale plantelor de par. Larvele ataca mugurii de rod, care apoi se usuca;

28. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus)  este un daunator polifag, larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi, printre care si parul. Daunatorul prefer pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborate, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus); etc.

Fig. 1 Daunatorii parului & afectarea pomilor

Fig. 1 Daunatorii parului & afectarea pomilor

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Parului: afectarea pomilor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii