Horticultorul.ro

nov. 14 2018

Soiuri de struguri de masa albi

Soiurile de strugurii de masa albi (culoare alb-laptos, galben pai, verde-galbuie, galben-verzui, galben-aurie, galben-argintie). Acestea au pielita aderenta la pulpa si pot fi cu gust/aroma: franc „fara aroma”; muscat „tamaios”;  foxat; ierbaceu; de coarna Pulpa strugurilor de masa poate fi: semi-zemoasa „mijlocie”; semicrocanta „tare”; crocanta „carnoasa – foate tare”; carnoasa-moale si preferabil neaderenta la samburi (semintele trebuie sa fie putine si usor de separat).

Pentru cultivarea in gradina/gospodarie este important faptul ca unele soiuri „soiurile mixte” indeplinesc si cerintele necesare obținerii unui vin de consum curent.

Ca si recomandare pentru a acoperii un interval de recoltare cat mai lung „esalonarea productiei” (in care sa beneficiem de struguri de masa din gradina) este bine sa plantam soiuri de vite de vie  cuprinse in toate cele 7 epoci de maturare.

  1. Victoria  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 550 g, pielita este groasa si aderenta la miez, acumuleaza 140 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01 – 31 august).
  2. Greaca  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita groasa de culoare verde-galbuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a strugurelui 550 g, acumuleaza 130 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VII (16 – 31 octombrie).
  3. Italia  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare alb-laptos sau galben-verzuie, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”,  gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 400 g, pielita este groasa si aderenta la miez, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 23 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile VI-VII (01 – 31 octombrie).
  4. Muscat Perla de Csaba  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este carnoasa-moale uneori semi-crocanta „tare”;  gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 160 g, pielita este subtire, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (11 iulie – 10 august).
  5. Chasselas Dore  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa  cu:  pielita de culoare galben-verzuie sau aurie, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 300 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Egipt. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 – 31 august).
  6. Chasselas de Baneasa  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu:  pielita de culoare galben-verzuie sau alb-laptos, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 270 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 13 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
  7. Silvania  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa este carnoasa-moale, gust perfect-echilibrat /aroma franc „fara aroma”greutatea medie a strugurelui 220 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
  8. Augusta  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 350 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  9. Istrita  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare verde-galbuie, gust/aroma slaba de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 360 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01 – 30 septembrie).
  10. Afuz Ali  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare verde-galbuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 600 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Liban. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VII (20 septembrie – 30 ctombrie).
  11. Timpuriu de Cluj  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma fina de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  12. Coarna alba: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare alb-verzuie, gust/aroma de coarna, miezul este crocant „carnos”, greutate medie a unui strugure 290 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16 octombrie – 30 septembrie).
  13. Muscat timpuriu de Bucuresti  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
  14. Bicane  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este grasa, de culoare galben-verzuie; pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a strugurelui 400 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01 – 15 octombrie).
  15. Select  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a strugurelui 370 g, acumuleaza 175 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile VI-VII (01 – 30 octombrie).
  16. Xenia  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu de culoare galben-verzuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust placut/aroma fina de muscat „tamaioasa”,  greutatea medie a strugurelui 280 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 21 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01 – 15 octombrie).
  17. Paula  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare verde-galbui, gust/aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a strugurelui 290 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  18. Muscat Ottonel  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) mixt (vin si masa) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este subtire de culoare galben-verzuie, gust dulce/aroma de muscat „tamaioasa,  greutatea medie a strugurelui 100 g, acumuleaza 280 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”,  productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01 – 30 septembrie).
  19. Andrevit – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie).
  20. Tereza – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).
  21. Valeria – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 220 g,  acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).
  22. Admira – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, strugurii au in medie 210 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, gust/aroma franc „fara aroma”,   productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16 – 30 septembrie).
  23. Muscat de Poloskei  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, gust/aroma de muscat „tamaioasa”,  strugurii au in medie 300 g,   acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 16 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (01 – 15 septembrie).
  24. Perla de Zala  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, aroma fina de muscat „tamaioasa”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01 – 15 august).
  25. Perlette: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma” sau muscat „tamaios”, greutatea medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august).
  26. Sultanina alba: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-aurie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 6 tone, tara de origine Turcia, Iran. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august).
  27. Centenar Pietroasa: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).

Fig. 1 Soiuri de struguri de masa albi „Tereza”

Fig. 2 Soiuri de struguri de masa albi „Victoria”

Fig. 3 Soiuri de struguri de masa albi  „Italia”

Fig. 4 Soiuri de struguri de masa albi „Perla de Csaba”

Fig. 5 Soiuri de struguri de masa albi „Muscat Ottonel”

Fig. 6 Soiuri de struguri de masa albi „Muscat de Poloskei”

Fig. 7 Soiuri de struguri de masa albi „Perlette”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de struguri de masa albi

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.