oct. 06 2024

Orhideea: specii, cultivaruri, inmultire, ghid de ingrijire

Familia: ORCHIDACEAE

Orhideele sunt specii de plante incadrate in familia  Orchidaceae, care este familia de plante, cu cel mai mare numar de specii (peste 28.000 specii). In cadrul  familiei  Orchidaceae sunt cuprinse mai mult de 900 genuri, printre care: Phalaenopsis, Dendrobium, Epidendrum, Bulbophyllum, Vanilla, etc.

Deumire populara: Orhidee

Origine: Orhideele sunt plante originare in cea mai mare parte din China si Japonia. De-a lungul anilor, Orhideele au devenit foarte răspândite, acestea regasindu-se in aproape toate mediile din lume. In zonele tropicale si subtropicale sunt întâlnite cele mai multe specii de Orhidee.

Multe dintre orhidee sunt plante epifite (traiesc in scorburile arborilor sau pe arbori), litofite sunt cele  care traiesc pe roci, sau terestre (pe sol).  Orhideele din regiunile temperate sunt in general terestre.

Un exemplu de orhidee terestra (dintr-o regiune temperata) este reprezentat de o orhidee trăiește in Romania si este cunoscuta sub numele de Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).

Fig. 1 Orhidee Phalaenopsis spp.

 

UTILIZARE

Orhideele sunt plante de interior, cultivate adesea in apartamente, in special pentru frumusetea florilor.  In trecut, numai persoanele bogate detineau si ingrijeau orhidee, dar in timp s-au facut progrese in ceea ce priveste inmultirea acestora. De la prima incercare de crestere a orhideelor la mijlocul anilor 1.700, ele au avut reputația de flori care se cresc greu, dar multe dintre orhidee sunt usor de intretinut.

Orhideele sunt destul de rezistente si pot creste si inflori multi ani in ghivece, daca sunt ingrijite corespunzator.

Orhideele sunt cultivate in apartamente pentru florile lor rafinate, care sunt disponibile intr-o mare varietate de culori: albe, roz, galbene, orange, albastre. Unele flori sunt cu dungi sau pete de diferite culori. Florile pot trai de la 1 săptămâna la 4-5 luni, in funcție de specie. Frunzele sunt de regula verzi, dar unele orhidee au frunze frumoase si marmorate.

Multe dintre orhidee au miros, unele emana miros de carne putrezita, altele au mirosuri placute: de lămâie, portocale, ciocolata, scorțișoara sau cocos.

Vanilia este extrasa din orhidee, mai exact din orhideea de vanilie (Vanilla planifolia), originara din Mexic.

Fig. 2 Orhidee Phalaenopsis spp.

 

DESCRIERE:

Orhideele sunt specii de plante perene a căror înălțime variază in funcție de specie intre 35-100 cm.

Frunzele Orhideelor sunt diferite in funcție de specie: simple, netede sau catifelate, oval-alungite, lanceolate, alungite, cu vârful ascuțit au rotund, pieloase sau subtiri, de culoare verde sau mamorate.

Florile apar in partea superioara tijelor florale, cu demensiuni ce variaza intre 2-12 cm diametrul, cu forme deosebite, colorate in diverse culori: alb, roz, galben, magenta, orange, mov, etc.

Inflorirea la Orhidee poate avea loc de primavara pana la toamna (martie-octombrie). La unele specii de Orhidee, inflorirea poate avea loc si de doua ori pe an.

Fig. 3 Orhidee Phalaenopsis spp.

 

CULTIVARE ORHIDEE

Orhideele  sunt cultivate ca plante de interior/apartament, decorative prin flori, cultivate in ghiceve specifice astora.

 

EXIGENTE ECOLOGICE SPECIFICE (factori eco-pedologici limitativi)

Substratul pentru Orhidee trebuie sa permita  o buna aerare si drenare. Se poate folosi un amestec de lemn de feriga, pluta si turba sau  scoarta de copac, fibre de nuca de cocos si muschi (Sphagnum spp.). Se pot folosi amestecuri gata preparate pentru orhidee din comert sau folositi numai scoarta de copac simpla pentru orhidee. Obligatoriu substratul trebuie adaptat cerințelor fiecărei specii de orhidee.

Temperatura optima pentru Orhidee pe timpul zilei trebuie sa varieze intre 18-28°C, iar pe timpul nopții se recomanda ca temperatura sa nu scada sub 10-12°C .

Umiditatea substratului – udarea la Orhidee trebuie realizata in functie de temperatura si umiditatea atmosferica relativa. La majoritatea speciilor de Orhidee, udarea trebuie facuta regulat, la interval de 7-8 zile, astfel încât substratul sa nu se usuce in totalitate.

Umiditatea atmosferica relativa a aerului – pentru a asigura condiții optime de creștere si inflorire la Orhideese recomanda ca umiditatea atmosferica relativa sa varieze intre 50-75 %, pe tot timpul anului. Pentru a mentine o umiditate optima (70 %) in jurul plantelor, se pot amplasa ghivecele intr-o tavita cu pietricele umede.

Temperatura apei folosita la udarea Orhideelor trebuie sa fie aceeași cu cea ambientala.

Se recomanda udarea cu: apa de ploaie,  apa demineralizata (imbuteliata) sau cu apa din reteaua de alimentare (tinuta in sticla fara dop, pentru a se elibera clorul), lasate sa ajunga la o temperatura egala cu cea din incapere.

Lumina pentru plantele de Orhidee  este un factor important, cu rol in cresterea si inflorirea acestora.

Ghivecele cu Orhidee  trebuie amplasate in spatii luminoase (pervaze), la ferestrele unde soarele ajunge doar la orele diminetii, pentru a evita arsurile la nivelul frunzelor.  Pozitionarea lor in spatii cu lumina insuficienta, influenteaza negativ inflorirea.

Fig. 4 Orhidee Phalaenopsis spp.

 

INGRIJIREA ORHIDEELOR

Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se realizeaza in functie de cresterea sistemlui radicular. Se poate transplanta la 2 ani in vase cu dimensiuni mai mari, folosind ca substrat scoarta de copac sau amestec special pentru orhidee. In timpul transplantarii, substratul se adauga cu grija, astfel incat sa nu rupem radacinile fragede ale orhideelor. La orhideele transpantate, cu ajutorul unei foarfeci, se vor inlatura prin taiere de la baza radacinile usacte sau putrezite si se inlatura din jurul radacinilor substratul vechi. Se va adauga cu grija, substratul, atat in centru cat si in jurul plantei. Orhideele proaspat transplantate nu se fertilizeaza, se vor fertiliza dupa o luna. Radacinile care tind sa creasca deasupra substratului nu trebuie ingropate sau rupte.

Atentie !!! Transplantarea orhideelor nu trebuie realizata cand acestea au flori.

Fertilizarea se poate realiza folosind ingrasaminte specifice orhideelor, de 1-2 ori pe luna in perioada de crestere, la intervale regulate de timp, astfel plantele vor produce flori cu regularitate.

Udarea la Orhidee se poate realiza in functie de temperatura si umiditatea ambientala. In spatii cu temperaturi mai ridicate si cu umiditate scazuta, udarea trebuie facuta regulat, la interval de 7-8 zile, astfel incat substratul sa nu se usuce in totalitate.  Pentru udare se recomanda apa de ploaie, apa distilata, apa demineralizata (imbuteliata). O metoda frecventa de udare este – udarea prin imersie,  aceasta presupune scufundarea intr-un vas cu apa, apa patrunde prin gaurile din fundul ghiveciului si va umecta tot substratul (de jos in sus), se lasa ghiveciul in imersie in apa 10-15  minute (Vezi fig.).  Atentie  !!! imersia se face astfel incat apa sa ramana strict in zona radacinilor, astfel incat sa nu patrunda la subsuara frunzelor (apa in aceasta zona poate determina putrezirea frunzelor).  Dupa imersie se lasa/ridica ghiveciul pana ce se scurge toata apa in exces (aceasta se arunca sau se foloseste pentru a uda o alta  orhidee).

Fig. 5 Orhidee – Udarea prin Imersie

 

ORHIDEE – INGRIJIREA IARNA

Si in perioada rece din an, se recomanda amplasarea ghivecelor cu Orhidee in spatii luminoase, ferite de inghet. In functie de specia de Orhidee cultivata, temperatura pe timpul iernii poate varia intre 8-12°C. Amplasarea Orhideelor in incaperi cu temperaturi mai scazute, poate conduce la afectarea acestora. Simptomele generale provocate de frig se manifesta prin leziuni si găuri, pe suprafața frunzelor, pete mari scufundate și decolorare; zone îmbibate în apă, de clare cenușiu închis, înmuierea si lichefierea țesuturilor (devin apoase), urmată de obicei de ofilirea acestora.

Amplasarea Orhideelor in spatii cu temperaturi mai scăzute, pentru perioade scurte de timp, ajută la inducerea înfloririi (este stimulata apariția mugurilor din care se dezvolta tijele florifere).

Fig. 6 Orhideea Vanda Natcha Mandarin

 

INMULTIREA ORHIDEELOR

Inmultirea  la Orhidee se poate face prin butasi recoltati din tijele florale (trecute) si plantate in nisip, prin desprinderea puilor crescuți pe fostele tije florifere sau prin separarea noilor plantute crescute langa planta de orhidee.

Fig. 7 Orhidee Phalaenopsis cu pui (Keiki) pe tija florala

SPECII si CULTIVARURI / VARIETATI de ORHIDEE

Dendrobium ‘Berry oda’

Dendrobium victoriae-reginae

Dendrobium nobile

– Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’

– Dendrobium nobile ‚Spring Dream Apollon’

– Dendrobium ‚Kingianum’

– Dendrobium nobile ‚Apollon’

– Dendrobium appleblossom

Vanda coerulea

Vanilla planifolia

Ludisia discolor

Lycaste spp.

Cattleya spp.

Cymbidium spp.

–  Cambria spp.

–  Phalaenopsis amabilis

 Paphiopedilum spp.

Paphiopedilum insigne

Oncidium spp.

Miltonia spp.

Fig. 8 Orhidee Phalaenopsis spp.

 

Boli la orhidee: Putrezirea coletului cauzata de Pythium sppboala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera); Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat; etc.

Fig. 9  Orhidee Phalaenopsis spp.

Daunatorii la orhidee: Paduchele lanosAfidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); etc.

Fig. 10 Orhideea Vanda coerulea

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea: specii, cultivaruri, inmultire, ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii