Horticultorul.ro

mart. 28 2020

Lucrari de ingrijire la vita de vie aflate pe rod: Primavara, Vara, Toamna, Iarna

Efectuarea la timp a tuturor lucrarilor necesare vitelor de vie aflate pe rod  din podgorii, plantatii de vita de vie, plante prezente in gradini sau parcuri este deosebit de importanta. Astfel, prin efectuarea lucrarilor se asigura: o reducere a presiunii atacului de boli si daunatori, combaterea buruienilor, o viabilitate a butucilor pentru o perioada indelungata, o protectie a plantelor la îngheț, o recolta bogata si de înalta calitate.

 

Cele mai importante lucrari efectuate la vitele de vie aflate pe rod in perioada de primavara, vara, toamna, iarna sunt:

 

CUPRINS:

Dezmusuroitul / Dezgropatul / Debilonarea

Taierea de rodire – in uscat de primavara

Legarea (palisarea / primul legat)

Dirijarea lastarilor

Plivitul lastarilor vitei de vie

Copilitul vitei de vie

Normarea – raritul ciorchinilor la vita de vie

Carnitul (ruperea/retezarea/taierea varfurilor) lastarilor

Tratamente la vita de vie

Fertilizarea vitei de vie aflate pe rod

Irigarea vitei de vie

Erbicidarea vitei de vie

Lucrari ale solului (arat, prasit) la vie

 

Dezmusuroitul / Dezgropatul / Debilonarea vitelor de vie este lucrarea solului ce se aplica la plantele cultivate  protejat (acoperire totala cu pamant a bratelor elastice’corcani’ si a elementelor de rod) sau semiprotejat (acoperite doar la baza a cepului de siguranta cu un musuroi). Lucrarea se efectueaza dupa ce riscul de inghet a trecut (nu se vor mai înregistra in aer temperaturi < -8°C, dupa 10-21 martie, in functie de zona), inainte de a efectua aratura de primavata. Dezgropatul se efectueaza manual: cu sapa (cu multa atentie, incepand de la baza musuroiului) si cu furca (cu atentie, incepand de la varf spre baza). Se va evita, pe cat posibil intarzierea lucrarii intrucat exista posibilitatea ca mugurii de rod sa piara (se clocesc) pe scara larga datorita umiditatii excesive a solului (generata de topirea zapezii sau de precipitatiile abundente din primavara).

 

Taierea de rodire  – in uscat de primavara (in repaus vegetativ) se va efectua in perioada martie-15 aprilie (daca fenofaza plansul vitei de vie s-a declansat, vom proceda la taierea prin nod/ochi pentru a evita scurgerea/pierderea excesiva de seva). Taierea de rodire se va efectua conform tipului arhitectonic de taiere ales (ex. Guyot simplu, Guyot dublu, Guyot multiplu, Cerc ardelenesc simplu, Taierea de Dragasani, Taierea Teremia, Taierea Chablis, etc.), dar si dupa recomandarile fiecarui soi in parte. In general, la taierea vitei de vie este important sa tinem cont de principiile taierii vitei de vie nobile.

 

Legarea (palisarea / primul legat) elementelor  butucului (coarde, cordite, brate, tulpina, etc.) de elementele sistemului de sustinere (tutore, arac, sarmele sistemului de sustinere, etc). Elemntele lemnificate se recomanda a fi legate utilizand fir/ garou / tub/ furtun elastic de legat (se utilizeaza furtun din vinil/PVC de diametre diferite 2-8 mm).

 

Dirijarea lastarilor   se va face pe sistemul de susținere instalat. Lăstarii vor fi dirijati: printre randurile de sarme duble (dupa dirijarea lastarilor pentru anumite etaje, sarmelor  li se vor aplica cleme de apropiere) sau palisati (legati) de araci.

 

Plivitul lastarilor vitei de vie este lucrarea in verde, ce are rolul de a elimina de pe butuc anumiti lastari care: consuma elementele nutritive neavând vreun rol in viitor, impiedica  circulatia aerului sau impiedica patrunderea optima a luminii.

In urma lucrarii de plivit,  vom pastra pe butuc (planta) doar lastarii care sunt necesari pentru:  crestere-dezvoltare (formarea elementelor butucului), fructificare (lastarii fertili), o parte din lastarii sterili (la 1 kg struguri este necesara 0,8-1,2 m2 suprafata foliara), supravietuirea butucului peste iernile geroase, etc.

 

Copilitul vitei de vie este lucrarea in verde, necesara la soiurile de vita de vie mai viguroase care emit usor numerosi copili (Cardinal, etc.), îndesind astfel excesiv butucul.

Copilii sunt lastarii secundari ce apar in acelasi an din mugurii axilari de copil, prezenti la subsuoara frunzelor, pe lastarii anuali principali.

 

Normarea – raritul ciorchinilor la vita de vie aflate pe rod este lucrarea in verde ce se efectueaza in intervalul: BBCH 57 (inflorescenta este complet dezvoltata)-BBCH 81 (inceputul coacerii boabelor), uneori se poate extinde lucrarea chiar pana in apropierea recoltarii strugurilor. In general, in urma lucrarii de rarit a ciorchinilor se pastreaza pe un lastar doar  1-2 ciorchini care se se afla cel mai aproape de baza lastarului, iar restul – dinspre varf, se suprima (lucrarea se adapteaza soiului si varstei butucului).

 

Carnitul  (ruperea/retezarea/taierea varfurilor)  este lucrarea in verde ce se poate face intre fenofazele BBCH 73-75 (dezvolarea boabelor)  – BBCH81 (inceput coacere boabe). Lucrarea are rolul de a facilita circulatia aerului, o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie, pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie aflate pe rod se face cand acestia au trecut de ultima sarma  a sistemului de sustinere (au 4 noduri peste aracul de 2 metri) si au cca. 1,4 metri (cca. 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate).

 

Se efectueaza tratamente la vita de vie: cu fungicide in vegetatie, pentru combaterea bolilor (mana vitei de vie, fainarea vitei de vie, putregaiul cenusiu, etc.) si cu insecticide, acaricide – in cazul unor eventuale atacuri de daunatori.  Toamna-Iarna-Primavara devreme, dupa intrarea in repaus vegetativ, se vor face tratamente in uscat la vita de vie cu: produs cupric (Champ 77 WG sau Triumf sau Zeama Bordeleza) urmat la doua saptamani de cel cu Tratament 2) ulei horticol  (Toil) + insecticid (Mospilan) urmat la o (1 luna) de tratament cu zeama sulfo calcica.  Tratamentele in vegetatie vor fi adaptate astfel: Tratamente pentru struguri de vin, Tratamente pentru struguri de masa, Tratamente pentru soiuri HPD, etc.

 

Fertilizarea vitei de vie aflate pe rod este deosebit de importanta, intrucat este necesar sa: avem cresteri optime ele elementelor butucului (coarde bine maturate si pregatite pentru iarna, muguri rod “ochi de iarna” fertili intr-un numar cat mai mare, etc), evitam aparitia carentelor in nutritive si sa obtinem productii de struguri cantitalive si calitative superioare.

Fertilizarea este bine sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare complex si complet perfect adaptat si in concordanta cu  rezerva elementelor nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare a vitei de vie se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

 

Irigarea vitei de vie se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea vitei de vie prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Erbicidarea  vitelor de vie aflate pe rod

In general, se practica cu rezultate foarte bune in combaterea buruienilor la vita de vie erbicidarea totala. Aceasta se poate face doar cu erbicide specifice (in general pe baza de glifosat – erbicid sistemic). Erbicidarea totala se aplica in general  doar  la vitele de vie cultivate neprotejat semiinalte si inalte care  nu prezinta organe verzi (lastari, frunze, etc.) in zona bazala (60 cm de la nivelul solului). Aplicarea de erbicide totale se face in conditii speciale si se utilizeaza mijloace de  protectie: tuburi transparente (pentru protectiea elementelor de la baza butucului), aparatoare de erbicidare montate pe pompe (palnie clopot pentru erbicidat), mașinile de aplicat erbicide sunt echipate si calibrate pentru viticultura (protecție maxima pentru plante cu ecrane, duze de erbicidat speciale, orientarea duzelor de erbicidare, etc). La vitele de vie care necesita lucrarea de copcire, erbicidarea se efectueaza dupa lucrarea de copcit.

Buruienile monocotiledonate (pir, mohor, costrei, etc.) din plantațiile de vita de vie pe rod se pot  combate utilizant erbicide specifice ca: Fusilade Forte (150 g/l fluazifop p buthyl), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (erbicidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Lucrari ale solului:

Primavara (martie-aprilie), pe intervalele dintre randuri, se efectueaza sapatul la cazma (in gradina) sau  aratura la cormana (mobilizarea adanca cu  intoarcerea brazdei catre centrul intervalului dintre randuri utilizand plug + grapa) la 12-14 cm adancime.

Pentru a putea ara (afana solul) in primavara  pe rand este recomandata utilizarea plugului cu palpator (la 10 cm adancime si plantatii cu tulpina semiinalta si inalta) sau a prasilei manuale – sapa mare (la 10 cm adancime).

Mobilizarea adanca (aratura) are ca scop: combaterea buruienilor, imbunatatirea aeratiei solului, activarea proceselor biologice din sol, etc.

 

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, etc.) sau hipo (prasile cu calul).

Pe rand, in sezonul de vegetatie  se vor efectua cca. 3-4 prasile la 5 cm adancime:  manuale (cu sapa, la formele joase de cultura sau in gradina) sau utilizand echipamente moderne cu palpator (la vitele de vie cultivate semiinalt sau inalt pe tulpina). Mobilizarea solului are ca scop: combaterea buruienilor, imbunatatirea aeratiei solului, activarea proceselor biologice din sol, etc.

 

Toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ), la plantatiile  protejate si semiprotejate  vom efectua o aratura adanca (18 cm) cu intoarcerea brazdelor catre randurile de vita de vie (aratura in parti). Aratura in parti din toamna ce are rolul de a proteja total butucul (la cultura protejata) sau doar unele elemente ale butucului (la cultura semiprotejata protejam cepul de siguranta si baza butucului) de inghet (temperaturi < -15°C). Toamna se va proteja butucul prin acoperirea cu sol  de tip musuroire (acoperire bazei butucului si cepului de siguranta) sau bilonare (acoperim totala a elementelor butucului la tipul de cultura joasa).

Toamna pe intervalul dintre randuri  in plantatii se va efectua aratura adanca (15-18 cm). Afanarea adanca din toamna  se poate face mecanizat (aratura cu plugul) sau manual (sapat la cazma).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Lucrari de ingrijire la vita de vie aflate pe rod

Fig. 2 Lucrari de ingrijire la vita de vie aflate pe rod

Fig. 3 Lucrari de ingrijire la vita de vie aflate pe rod

Fig. 4 Lucrari de ingrijire toamna, la vita de vie aflate pe rod

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lucrari de ingrijire la vita de vie aflate pe rod: Primavara, Vara, Toamna, Iarna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii