nov. 28 2016
Daunatorii la Varza-Conopida: afectarea plantelor, combatere
Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Speciile si Soiurile de Varza (Brassica oleracea var. capitata f. alba), Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), Varza creata (Brassica oleracea var. sabauda), Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera), Varza de frunze – Kale (Brassica oleracea var. acephala) si Conopida (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) cultivate in gradini si camp !!!
1. Buha verzei (Mamestra brassicae) – este o insecta periculoasa pentru culturile de varza & conopida intalnita pe tot cuprinsul tarii. La sfarsitul lunii mai, fluturii zboara si isi depun grupat ouale pe partea inferioara a frunzelor de varza. Omizile se se hranesc mai ales noaptea pe frunze, le perforeaza, apoi ataca si capatanile care devin greu vandabile.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Buha verzei (Mamestra brassicae);
2. Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) – este o insecta intalnita adesea in culturile de varza & conopida. Fluturii albi isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor de varza. Larvele ‚omizile’ rod frunzele de varza, la atacuri puternice raman doar nervurile mai groase ale frunzelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae);
3. Musca verzei (Delia brassicae) – este o insecta deosebit de periculoasa, ce afecteaza plantele de varza inca din faza de rasad. Musca verzei ierneza in stadiul de pupa in sol, ea avand 2 generatii pe an in zonele mai reci si 3 generatii in zonele mai calde din tara. Larvele ‚viermii’ de musca verzei ataca plantele de varza inca din stadiul de rasad. Larvele ataca radacina plantelor, patrund apoi in interiorul plantei. Plantele afectate de musca verzei au cresteri reduse, se ofilesc si se usuca.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca verzei (Delia brassicae);
4. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este intalnita si in culturile de varzoase. Acestea formeaza colonii pe spatele frunzelor de varza, adultii si larvele inteapa frunzele si sug sucul celular. Atacul asupra plantelor poate fi observat prin ingalbenirea, ofilirea si moartea frunzelor afectate. Excrementele musculitelor ramase pe plante conduc la aparitia ciupercilor (fumaginei).
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum);
5. Musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae) este frecvent intalnita la varzoase si provoaca pagube insemnate in culturile din spatii protejate (sere, solarii), camp, gradina. Adultii si larvele dispun de un aparat de intepat si supt „stilet” cu ajutorul caruia inteapa si sug sucul celular din frunze.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae);
6. Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra), Puricele vargat al verzei (Phyllotreta nemorum), Puricele albastru al verzei (Phyllotreta nigripes) – sunt daunatori intalniti in culturile de varza. Atacul puricilor poate fi observat pe partea superioara a frunzelor de varza, dar atacul lor poate avea loc si la florile – butonii florali.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra);
7. Paduchele cenusiu al cruciferelor (Brevicoryne brassicae) – este o afida periculoasa ce afecteaza adesea culturile de varza & conopida. Paduchele cenusiu traieste si se inmulteste doar pe plante crucifere cultivate si spontane, el fiind o specie nemigratoare. Paduchele cenusiu inteapa si suge sucul celular din organele verzi ale plantelor, iar acestea se ingalbenesc si mor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele cenusiu al cruciferelor (Brevicoryne brassicae);
8. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) – este un daunator intalnit in culturile de varza. Paduchii verzi se pot observa pe partea inferioara a frunzelor de varza. Plantele afectate prezinta cresteri reduse.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
9. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) – este un melc fara cochilie care ataca plantele de varza. Semnele atacului de limax cenusiu pe frunzele de varza se observa prin prezenta gaurilor pe margine si in centru frunzelor, ramanand doar nervurile acestora.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);
10. Limaxul mare (Limax maximus) – este un melc fara cochilie, polifag care poate fi intalnit in culturile de varza & conopida. Adulții ajung pana la 13-19 cm lungime. Atacul limaxului mare ataca plantele de varza, ajungand chiar sa defolieze in intregime planta.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Limaxul mare (Limax maximus);
11. Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) – reprezinta o insecta periculoasa care ataca plantele de varza la nivelul radacinilor si in zona coletului. Coropisnita ataca plantele mai intens noaptea, de la sfarsitul primaverii (aprilie-mai) pana in anotimpul rece.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa);
12. Cartita (Talpa europaea) – poate fi prezenta in culturile de varza. Cartita se harneste cu rame si alte insecte din sol, ea considerandu-se daunatoare din cauza galeriilor sapate in sol. Galeriile create afectand puternic plantele cultivate.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cartita (Talpa europaea);
13. Musca plantutelor (Delia platura) – este o insecta deosebit de periculoasa, afectand plantele de varza & conopida inca din stadiul de rasad. Musca plantutelor ierneaza in stadiu de pupa in sol, avand 3 generatii pe an. Larvele (viermi albi) ataca cotiledoanele semintelor, patrund in interiorul radacinii apoi in tulpina, debilitand planta.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca plantutelor (Delia platura);
14. Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens) – este un daunator cu doua generatii pe an, ce ierneaza in stadiul de adult in primii centimetrii de la suprafata solului sau in resturile vegetale. Gargaritele adulte afecteaza mugurii de crestere, plantele astfel atacate nu mai formeaza capatana. Larvele patrund din petiolul funzelor pana in radacinili pantelor de varza. Semnele atacului se pot observa prin ofilirea frunzelor si ruperea tulpinilor in zona coletului;
15. Gargarita neagra a verzei (Baris laticollis) – este o specie de insecta daunatoare intalnita in culturile de varza. Aceasta are o singura generatie pe an, ea iernând in stadiu de adult in primii centimetrii de la suprafata solului. Larvele sapa galerii in interiorul tulpinilor plantelor de varza. Atacul gărgăriței negre la plantele de varza se identifica prin: ruperea cu o mare ușurința a tulpinilor, defolierea frunzelor, aparitia plantelor cu crestere deficitara si chiar uscarea acestora;
16. Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum) – exte un daunator ce ataca plantele de varzoase cu aparatul de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de plosnita are rolul de a lichefia tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita (prin canalul alimentar). In zonele unde insecta inteapa apar pete de decolorare – de culoare galbena. Atacul agresiv (numeroase intepaturi) conduce la ingalbenirea completa a frunzelor si pastailor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum);
17. Plosnita albastra a verzei (Eurydema oleracea) este un daunator ce ataca culturile de varzoase (varza alba, varza rosie, varza creata, gulie, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza chinezeasca, varza de frunze, ridichea neagra, ridichea alba, ridichi de luna, rapita, mustar, etc.).
Plosnita albastra a cruciferelor (Eurydema oleraceum) poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia se hranesc cu sucul celular. In zonele unde insecta inteapa apar puncte de decolorare – de culoare galbena. Atacul agresiv (numeroase intepaturi) conduce la ingalbenirea completa a frunzelor si pastailor, avortarea florilor, etc.
Intepaturile insectei afecteaza atat plantele din cultura; dar mai ales plantele semincere intrucat semintele nu ajung la maturitate si raman sistave iar pastaile se deformeaza.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Plosnita albastra a verzei (Eurydema oleracea);
18. Molia verzei (Plutella maculipennis); etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii la Varza-Conopida: afectarea plantelor, combatere