feb. 07 2016

Altoirea in Despicatura – primavara: tehnologie, poze

Altoirea pomilor in despicaturaAltoirea pomilor se face in doua perioade pe parcursul unui an: primavara (martie – aprilie) si  vara-toamna (15 iulie-15 septembrie), in functie de perioada de altoire  difera si metoda de altoire.

Procentul de prindere in altoire este influentat de: metoda de altoire, tehnica folosita, perioada calendaristica, vreme, calitatea ramurilor altoi, echipamente si materiale, indemanarea si experienta altoitorului, etc.

Altoirea  pomilor

Altoirea este una din metodele de inmultire vegetativa a plantelor.

Altoirea este posibila datorita „calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu” (Vezi fig.).

In pomicultura, altoitul se aplica atat pentru  inmultirea pomilor fructiferi cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la altul, Vezi fig.).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol (pamant) un portaltoi  viguros, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Jonathan, Golden, etc.).

Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze, fitoplasmoze, bacterioze – cancerul bacterian).

Portaltoii sunt diversi, exista si portaltoi obtinuti prin selectie (acestia se folosesc in pepiniere). Cele mai la indemana specii de portaltoi sunt cele care cresc fie spontan din samanta (franc) sau sunt specii/cultivaruri care drajoneaza. Este bine pentru altoirea in despicatura sa alegem portaltoi cu grosimi (diametru) ce variaza  intre  2-5 cm (maxim 8 cm), cu cat portaltoiul este mai gros (> 5 cm) reusita poate fi mai mica (creste riscul expunerii la boli si imposibilitatea calusarii „vindecarii integrale” 1:1.).

 

Principalele specii de pomi si portaltoii lor

Pentru ca altoirea sa reuseasca, in general trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceeasi specie sau acelasi gen, ex.  (Malus-genul silvestris-specia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.

La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde in general acest aspect:

Nr. crt. Specia (altoiul) Portaltoiul
1. Marul Marul franc (din samanta),  Marul paduret (Malus sylvestris)
2. Parul Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus pyraster), unele soiuri de gutui – nu orice Gutui are afinitate cu parul, Paducelul
3. Gutuiul Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par, Paducelul (imprima rezistenta la seceta)
4. Prunul Prunul franc (din samanta), Corcodusul, PiersicPorumbarul, Zarzar
5. Caisul Cais franc (din samanta)Prunul francCorcodus, Zarzar, Piersicul franc, MigdalPorumbarul
6. Piersicul Migdal, Piersic franc (din samanta),  Corcodusul, Prun franc
7. Ciresul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic-paduret (Cerasus avium), Visinul
8. Visinul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul

!!! Atentietabelul nu este universal valabil, exista si incompatibilitati sau alte compatibilitati care vor fi semnalate in viitor.

 

Materiale si unelte necesare in altoirea in despicatura

-unelte: foarfeca horticolafoarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal, dalta, cutit, ciocan, ata de legat (rafie, bumbac, canepa), etc.

materiale: portaltoiul, ramuri altoi, Mastic de altoit (Arborrin sau Potaben) din comertCeara de altoit.

 

ALTOIREA POMILOR IN DESPICATURA

Este o metoda populara, dar cu numeroase dezavantaje. Rezultatele nu sunt niciodata sigure chiar daca la 1-2 luni de la altoit semnele par pozitive.

Metoda se poate aplica in perioada: martie-aprilie (daca avem ramuri altoi puse la pastrat). Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi in jurul valoriilor de 10-15°C (zi calduroasa –insorita).

–        pentru aceasta metoda se vor folosi portaltoi cu ramuri ce au un diametru intre 2-8 cm (sau mai groase, dupa experienta si puterea fiecaruia);

–        ramurile altoi se  recolteaza inainte de pornirea in vegetatie (martie), acestea se pot pastra la frigider  prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza la 30-40 cm. Imediat dupa fasonare  baza se  infasoara cu hartie igienica care se uda. Manunchiul de ramuri cu hartia la baza se infasoara cu folie strech. Se pot pastra in frigider  astfel  3-4 saptamani. Daca nu au pornit in vegetatie, ramurile altoi se recolteaza in ziua altoitului.

Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sanatori si de la soiuri valoroase ale caror fructe va plac. Ideal  este sa faceti altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.

1. Prima operatiune este aceea de retezare a portaltoiului. Atentie – ramura portaltoiului (poarta altoiul) sa aiba diametrul intre 2 si 5 cm (Maxim 8). Retezarea se face perpendicular pe ramura cu ajutorul foarfecilor in functie de diametru sau cu fierastraul horticol.

Dupa retezare se face netezirea capului cu ajutorul briceagului de tip cosor – mai ales in zona de contracutit a foarfecii, unde coaja se rupe usor;

2. Relizarea pe centrul  portaltoiului  (cu ajutorul unui cutit) a unei despicaturi longitudinale de circa 5-6 cm (Vezi fig.);

Introducem cu grija in zona centrala (lemnoasa) o pana de metal care va tine deschisa despicatura si va crea loc pentru introducerea altoiului (Vezi fig.);

3.  Altoiul (gros de  0,3-0,4 cm, sau mai mare corelat si cu portaltoiul) se confectioneaza sub forma de pana dubla ce are o sectiune transversala triunghiulara (ca lama unui cutit, Vezi fig). Taieturile (4-5 cm) ce formeaza pana pleaca de o parte si de alta a mugurelui – pana jos (Vezi fig.). Pe ramura altoi se lasa 3 muguri vegetativi sau micsti;

4. Se face introducerea ramurii altoi in despicatura portaltoiului, astfel incat lemnul si cambiul sa se suprapuna (daca coaja portaltoiului este groasa altoiul va fi introdus mai la interior) Vezi fig. Daca diametrul portaltoiului permite aplicam 1-2 ramuri altoi;

5 . Legarea cu ata este obligatorie si  necesita indemanare, iar pentru exemplificare s-a ales legatura cu lat (Vezi fig.).

6. Aplicam atat  pe zona altoita cat si pe capul altoiului ceara de altoit (cu sau fara hormoni de calusare) sau mastic de altoit (cu sau fara hormoni de calusare), Vezi fig.

7. Odata cu pornirea in vegetatie se va observa daca mugurii altoiului pornesc. La acest tip de altoire pornirea in vegetatie este intr-un procent foarte mare, dar  nu garanteaza si prinderea.

8. Odata cu cresterea ramurilor altoi, acestea se vor lega si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant.

9. Legatura cu sfoara  se va inlatura atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste ata.

Dezavantajele altoirii in despicatura

  • Altoirea in despicatura are numeroase neajunsuri, motiv pentru care este folosita rar.
  • Fasonara altoiului este dificila si necesita pricepere;
  • Legarea este greoaie (necesita pricepere) si se face obligatoriu  cu ata, rafie, materiale care pot stringe bine zona altoita. Mai tirziu legatura poate strangula zona daca nu este slabita la timp.
  • Adesea, zona altoita (despicata) nu se vindeca (caluseaza complet) si se vor instala ciuperci patogene (putregaiuri), care in timp (cativa ani) conduc la debilitarea si apoi uscarea altoiului.

CITESTE SI ALTOIREA POMILOR PRIMAVARA SUB COAJA IN CAP DE ALTOIRE;

CITESTE SI ALTOIREA POMILOR VARA-TOAMNA; etc.

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 1 Sectiune prin portaltoi/altoi

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 2 Altoirea pomilor in despicatura, materiale si scule necesare

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 3 Altoirea pomilor in despicatura, portaltoiul

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 4 Altoirea pomilor in despicatura, retezarea portaltoiului

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 5 Altoirea pomilor in despicatura, realizarea despicaturii

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 6 Altoirea pomilor in despicatura, introducem dalta de metal

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 7 Altoirea pomilor in despicatura, fasonarea altoiului

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 8 Altoirea pomilor in despicatura, introducerea altoiului in portaltoi

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 9 Altoirea pomilor in despicatura, legatura cu lat

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 10 Altoirea pomilor in despicatura, legatura cu lat

Altoirea in despicatura – primavara

Fig. 11 Altoirea pomilor in despicatura, aplicam ceara de altoit

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea in Despicatura – primavara: tehnologie, poze

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii