Horticultorul.ro

aug. 14 2019

Lucrari in verde la vita de vie

Lucrările in verde la vita de vie se efectuează pe parcursul sezonului de vegetație. Acestea sunt adaptate particularităților de cultura pentru fiecare soi in parte dar si pe destinația producției: struguri pentru vin, struguri de masa, struguri apireni, etc.

Lucrarile in verde au rolul de a echilibra elementele butucului pe perioada sezonului de vegetatie astfel incat acesta sa:

♦ beneficieze de parametrii optimi pentru tratamentele fitosanitare, tratamente cu bioregulatori si ingrasaminte foliare;

♦ asigure o productie crescuta la standarde de calitate ridicate; asigure o dezvoltare armonioasa a coardelor, o buna maturare a lemnului si o buna diferentiere a mugurilor de rod;

♦ se se dezvolte si elementele sale sa fie dirijate si pastrate in parametrii ideali care sa permita efectuarea in bune conditii a lucrarilor pe intervalul dintre randuri sau a recoltarii mecanizate (cu combina), etc.;

♦ beneficieze de un microclimat in parametrii optimi (o buna circulatie a aerului la nivelul butucului, o lumina optima la nivelul elementelor butucului, o umiditate relativa cat mai scazuta, etc.) pentru dezvoltarea armonioasa si fructificarea vitei de vie; etc.

Lucrarile in verde presupun interventia in functie de fenofaze si metoda asupra: lastarilor (indiferent de originea acestora), copililor, frunzelor, inforescentelor (ciorchinilor), boabelor, bratelor, tulpinilor, radacinilor adventive, etc.

 

LUCRARILE IN VERDE (EFECTUATE IN PERIOADA DE VEGETATIE) LA VITA DE VIE SUNT:

 1. Plivitul lastarilor vitei de vie este lucrarea in verde, ce are rolul de a elimina de pe butuc anumiti lastari care: consuma elementele nutritive neavând vreun rol in viitor, impiedica  circulatia aerului, impiedica patrunderea optima a luminii, etc.

In urma lucrarii de plivit  vom pastra pe butuc (planta) doar lastarii care sunt necesari pentru:  crestere-dezvoltare (formarea elementelor butucului), fructificare (lastarii fertili), o parte din lastarii sterili (la 1 kg struguri este necesara 0,8-1,2 m2 suprafata foliara), supravietuirea butucului peste iernile geroase, etc.

Lucrarea de plivit (eliminare a lastarilor care nu sunt necesari) se realizeaza cu mana „manual” sau utilizand o foarfeca horticola bine intretinuta, dupa caz.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul PLIVITUL LASTARILOR VITEI DE VIE;

 

2. Legatul si dirijarea lastarilor vitei de vie este o lucrare in verde obligatorie si absolut necesara, aceasta se efectueaza inca din anul I de la plantare.

Lucrarea de legat/dirijat a lastarilor este deosebit de importanta, întrucât permite: o buna aerisiere a organelor plantei, efectuarea cu usurinta a lucrarilor in vita de vie, aplicarea in conditii optime a tratamentelor foliare, etc.

Prin aceasta lucrare, lastarii de vita de vie sunt condusi (legati sau dirijati) pe sistemul de sustinere, pe masura ce acestia cresc succesiv  40-50 cm (la fiecare noua crestere urmeaza o noua legare/dirijare). In toata perioada de vegetatie putem ajunge si la 3-4 (cam o trecere/o data  pe luna, in perioadele ploioase lastarii cresc rapid si perioada se scurteaza – ajunge si la 1-2 saptamani) treceri pentru efectuarea acestei lucrari.

Pentru lucrarea de legat se utilizeaza materiale ca: sfoara de legat din cânepa sau plastic; rafie, alte deșeuri textile, etc.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul LEGATUL SI DIRIJAREA LASTARILOR VITEI DE VIE;

 

3. Copilitul vitei de vie este lucrarea in verde, necesara la soiurile de vita de vie mai viguroase care emit usor numerosi copili (Cardinal, etc.), îndesind astfel excesiv butucul/planta.

Copilii sunt lastarii secundari ce apar in acelasi an din mugurii axilari de copil prezenti la subsuoara frunzelor pe lastarii anuali principali.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul COPILITUL VITEI DE VIE;

 

4. Desfrunzitul partial al vitei de vie  reprezintă una dintre cele mai importante lucrări in verde, aceasta se impune obligatoriu la soiurile de vita de vie nobila (Vitis vinifera).

Lucrarea se efectueaza de obicei doar in zona din jurul ciorchinilor, pentru a permite expunerea la soare si circularea aerului, dar in functie de densitatea frunzelor se intervine punctual si in coronament, fara a afecta insa numarul de frunze necesar pentru cresterea si dezvoltarea strugurilor – la 1 kg de struguri este necesara o suprafata foliara de 0,8-1,2 m2 (se apreciaza acest raport pentru fiecare lastar purtator de rod).

In zonele cu soarele relativ intens (unde nu s-au inregistrat arsuri solare pe struguri, iar proprietățile strugurilor nu sunt afectate de soare) si cu presiune ridicata a atacului de boli asupra ciorchinilor (in toate fenofazele) desfrunzitul in zona ciorchinilor este obligatoriu.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul DESFRUNZITUL PARTIAL AL VITEI DE VIE;

 

5. Carnitul lastarilor vitei de vie este o lucrare in verde ce se practica frecvent atat la vitele de vie susținute pe spalieri, cat si la cele sustinute pe  tutori (araci).

Lucrarea se efectueaza pe masura ce lastarii principali purtatori de rod au trecut de 1,4 metri (circa 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate) si sunt cu mult peste ultima sarma a sistemului de sustinere (4-5 noduri cu frunze peste ultima sarma) sau cu mult peste inaltimea aracului (4-5 noduri cu frunze peste inaltimea tutorelui).

Pentru detalii suplimentare cititi articolul CARNITUL LASTARILOR VITEI DE VIE.

 

6. Scurtarea ciorchinilor/inflorescentelor la vita de vie   este o lucrare in verde la vie ce se efectuează opțional la soiurile de vita de vie pentru struguri de masa sau apireni (fara samburi).

Lucrarea de scurtare a ciorchinilor se aplica in general la unele soiuri cu struguri foarte mari,  struguri foarte lungi sau struguri cu numeroase ramificatii laterale lungi (aripioare).  La aceste soiuri de vita de vie – la vârful strugurelui (treimea dinspre vârf) apare frecvent fenomenul întârzierii coacerii si boabe mai mici.

In general la soiurile la care se impune lucrarea de scurtare a inflorescentelor  cand intregul strugure este bun de recoltat exista numeroase boabe situate in treimea dinspre varf sau pe  aripioarele marginale (ramificatiile puternice) care nu au ajuns inca la maturitate.

Dintre soiurile la care se efectueaza de obicei lucrarea de scurtare a ciorchinilor enumeram: Cardinal, Italia, Muscat d’Adda, Afuz Ali, Victoria, Regina viilor, Muscat de Hamburg,  Sultanina alba, etc.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul SCURTAREA CIORCHINILOR/INFLORESCENTELOR LA VITA DE VIE;

 

7. Normarea-Raritul ciorchinilor la vita de vie  este o lucrare in verde opționala, care se aplica frecvent la: soiurile de vita de vie de masa, soiurile de vita de vie pentru vinuri superioare, soiurile de vita de vie care au tendinta de a genera un numar mare de inflorescente / lastar (> 2 ciorchini/lastar), se aplica pentru a echilibra numarul de ciorchini /butuc – inclusiv la vitele de vie tinere, ciorchinii strugurilor de masa afectati puternic de boli (mana vitei de vie, etc.).

Momentul de efectuare a lucrarii  de  normare a numarului de ciorchini la vita de vie – este reprezentat de intervalul: BBCH 57 (inflorescenta este complet dezvoltata)-BBCH 81 (inceputul coacerii boabelor), uneori se poate extinde lucrarea chiar pana in apropierea recoltarii strugurilor.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul …  NORMAREA-RARITUL CIORCHINILOR LA VITA DE VIE;

 

8. Inelarea – Incizia inelara a vitei de vie   este o lucrare in verde ce are ca scop: legarea unui numar mai mare de flori, obtinerea de boabe mai mari – la soiuri ca (Sultanina alba ‚ Thompson Seedless’, Perlette, Corinth, Crimson Seedless, etc.), acumularea unui continut mai ridicat de zaharuri  (Coarna Neagra, etc.), maturarea mai devreme a boabelor, culoare mai intensa (Crimson Seedless, etc.).

In general lucrarea de incizare inelara a vitei de vie are acelasi efect cu aplicarea de gibereline (fitohormon care stimuleaza inflorirea, fructificarea, etc.).

Pentru detalii suplimentare cititi articolul INELAREA – INCIZIA INELARA A VITEI DE VIE;

 

9. Copcitul vitei de vie este o lucrare obligatorie ce  trebuie  aplicata vitei de vie atat in scoala de vite cat si in plantatii.

Lucrarea presupune “eventual dezmusuroitul”, efectuarea unei copci in jurul vitei de vie si taierea eventualelor radacini pornite din altoi, taierea lastarilor porniti din portaltoi, etc.

Neglijarea copcitului in plantatiile de vite tinere (anii 1-3) poate conduce la: separarea altoiului de portaltoi, debilitarea vitelor si in final uscarea vitelor.  Pierderea vitelor de vie conduce la – prezenta golurilor in plantatiile de vita de vie.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul COPCITUL VITEI DE VIE;

 

10. Ciupitul lastarilor vitei de vie  este o lucrare ce presupune suprimarea/inlaturarea  varfului lastarilor purtatori de inflorescente cu scopul de a stimula o mai buna legare a florilor intrucat pentru o scurta perioada scurta de timp cresterea vegetativa este oprita . Lucrarea se aplica in fenofaza BBCH 57 (inflorescenta complet dezvoltata, inainte de inflorit). Lucrarea se aplica la soiuri cu legare deficitara (Muscat de Hamburg, Coarna Neagra, Bicane, etc.).

Pentru detalii suplimentare cititi articolul … CIUPITUL LASTARILOR VITEI DE VIE  

 

11. Rarirea boabelor ciorchinilor vitei de vie  este o lucrare in verde care se aplica in general la soiurile de struguri de masa extratimpurii si timpurii, cultivate in general in spatii protejate (solar, sera) si care au tendința de compactare. Lucrarea se executa cu ajutorul foarfecii de cizelat in fenozazele  BBCH 73 (bobite bine evidențiate in cadrul ciorchinelui)BBCH 75 (boabele au dimensiunea boabelor de mazare). In urma lucrarii de rarire a boabelor se obtin struguri aspectuoși cu boabe mari si uniforme; etc.

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lucrari in verde la vita de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii