oct. 14 2018

Epocile de maturare ale Strugurilor pentru Vin

La stabilirea epocilor de maturare a strugurilor vitei de vie pentru vin se tine cont de cativa parametrii ca:

♦ Momentul calendaristic din sesonul de vegetatie;

♦ Numarul de saptamani care sunt necesare maturarii strugurilor comparativ cu soiul martor “ChasselasDoré”;

♦ Suma gradelor de temperatura globala (bilantul termic, Σt°C) din intervalul: fenofaza dezmuguritfenonafaza maturare deplina a strugurilor;

♦ Perioada de vegetatie necesara pentru maturarea strugurilor. Aceasta se exprimata in zile, de la fenofaza de plans  la  fenonafaza maturare deplina  a strugurilor (140-190 zile), etc.

Momentul ajungerii la maturitate pentru strugurii este influentat de: soi, portaltoi, umiditatea solului (excesul de apa provenit din precipitatii sau irigare poate intarzia ajungerea la maturitate), temperatura (strugurii necesita caldura pentru a ajunge la maturitate), lumina (strugurii aflați la umbra ajung la maturitate mai tarziu), etc.

 

Maturare TIMPURIE

Epoca nr. I – Extratimpurie (foarte timpurie)

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 15-31 Iulie (VII), cu 4 saptamani (o luna) inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1550-1950.

Epoca nr. II – Timpurie

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 1-15 August (VIII), cu 2 saptamani inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1900-2450.

Soiuri: Perla de Zala, Ozana, Aromat de Iasi, etc.

 

Maturare MIJLOCIE

Epoca nr. III – Mijlocie ‘Chasselas’– coacerea soiului Chasselas Doré  (este o epoca luata ca element de referinta “martor” pentru a estima momentul coacerii celorlalte soiuri de vita de vie). Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 2280-2750.

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 16-31 August (VIII). Reprezinta intervalul de coacere a Chasselalelor (Chasselas Dore, Chasselas Rose, etc.).

Soiuri: Oporto, Charmont, Chasselas Dore, Chasselas Rose, Aromat de Iasi, Alidor, Ozana, etc.

Epoca nr. IV – Prenormala

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 1-15 Septembrie (IX), 2 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 2600-3000.

Soiuri: Creată, Chardonnay, Grasă de Cotnari, Muscadelle, Alicante Henri Bouschet, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot Noir,            Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Muller Thurgau, Pinot blanc, Muscat de Poloskei, Muscat de Hamburg, Traminer roz – Gewürztraminer, Oporto, etc. 

 

Maturare  TARZIE

Epoca nr. V – Normala

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 16-30 Septembrie (IX), 4 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 2750-3450.

Soiuri: Aligoté, Creată, Francusă, Majarcă albă, Mustoasă de Măderat, Neuburger, Plăvaie, Zghihară, Roșioară, Steinschiller roz, Chardonnay, Feteasca alba, Feteasca regala, Furmint, Grasă de Cotnari, Gros Sauvignon, Muscadelle, Petit Sauvignon, Pinot Gris, Riesling Italian, Arcaș, Băbeasca neagră, Cadarcă, Balada, Sangiovese, Blauer Zweigelt, Burgund Mare, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot, Pinot Noir, Mamaia, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Sylvaner, Gamaret, Carminoir, Humagne blanche, Amigne, Cornalin, Zweigelt, Arvine, Syrah shiraz, Sauvignon blanc, Riesling de Rhin, Muscat de Hamburg, Muscat Ottonel, CapsunicaTraminer roz – Gewürztraminer, etc.

 

Epoca nr. VI – Tarzie (Tardiva)

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 01-15 Octombrie (X), 6 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 3000-3600.

Soiuri: Galbenă de Odobești, Iordană, Mustoasă de Măderat, Plăvaie, Rcațiteli, Saint Ėmilion, Zghihară, Băbească gri, Feteasca alba, Feteasca regala, Pinot Gris, Riesling Italian,  Codana, Băbeasca neagră, Balada, Blauer Zweigelt, Amurg, Negru aromat, Humagne blanche, Cornalin, Kerner, Traminer – Savagnin Blanc, Sauvignon blanc, Muscat de Hamburg, Capsunica, etc.

 

Epoca nr. VII – Foarte tarzie

Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 16-31 Octombrie (X), peste 8 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 3150-3750.

Fig. 1 Soiul Perla de Zala, maturarea strugurilor are loc in Epoca II

Fig. 2 Soiul Charmont, maturarea strugurilor are loc in Epoca III

Fig. 3 Soiul Tamaioasa Romaneasca, maturarea strugurilor are loc in Epoca IV

Fig. 4 Soiul  Pinot Noir, maturarea strugurilor are loc in Epoca V

Fig. 5 Soiul  Feteasca Regala, maturarea strugurilor are loc in Epoca VI

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Epocile de maturare ale Strugurilor pentru Vin

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii